Op een rijtje – Aardappel uit de oven

Heel graag hebben we ‘alles op een rijtje’, overzicht, duidelijkheid. Het kost mensen over het algemeen best moeite om dingen op z’n beloop te laten, er de handen van af te houden, af te wachten en geduld op te brengen. De situatie waar we vanaf het voorjaar in terecht kwamen heeft ons op dat gebied stevig op de proef gesteld. Op verschillende manieren. Want hoe lastig we de regels en beperkingen ook vinden, duidelijk zijn ze wel en ze brengen orde en veiligheid. Het voelt als eigenlijk weer te veel, een keurslijf. Dat in ‘de verhalen van het begin’ van onze geloofstraditie orde (scheppingsverhalen) en vrijheid (de boom met de appel) allebei spelen is dus niet verbazingwekkend – het zijn levensthema’s. De wereld die we van God als geschenk hebben gekregen is als een weldadige tuin vol harmonie die ons een bestaan in vrede geeft. Aan de orde die de gegeven schepping heeft moeten we niet morrelen, de regels respecteren. En van dat begin af krijgen we, misschien wel ómdat we mensen zijn, dát niet voor elkaar.

Aardappel uit de oven

Boodschappen voor 4 personen

  • 1 kg aardappels
  • 250 gram komijnekaas
  • ui
  • 25 gram boter
  • melk
  • blokje groentebouillon
  • bloem
  • peper, nootmuskaat
  • (wat verse peterselie)

Zo maak je het

Kies aardappels geschikt voor een ovenschotel. Schil de aardappels en kook ze net gaar. Afkoelen tot ze hanteerbaar zijn.

Maak ondertussen de kaassaus. Pel de ui en snipper deze. Los het bouillonblokje op in een halve liter heet water. Smelt de boter in een pan op laag vuur en fruit de ui daarin langzaam. Voeg bloem erbij (1 à 1 ½  eetlepel) en roer tot met boter en ui een klont ontstaat. Schenk er met een paar kleine scheutjes melk bij en roer deze in. Doe hetzelfde met de groentebouillon. Ga door tot een gladde goed vloeibare saus ontstaat. Roer de geraspte komijnekaas hier doorheen en wat peper en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 175°C. Snijd de aardappels in plakjes en leg deze in rechte rijtjes in een ovenschotel. Schenk hierover de kaassaus uit en let op dat deze tussen de aardappelschijfjes zakt. Zet de schotel een kwartiertje in de oven tot deze bruint. (Strooi er voor het serveren wat gehakte peterselie over.)

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!