Online boekpresentatie ‘Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting’

Het Erfgoedhuis Zusters van Liefde JM nodigt u graag samen met Pelckmans uitgeverij uit voor de online boekpresentatie van het boek Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting. Deze boekpresentatie is op donderdag 18 februari van 20 tot 21 uur.

De presentatie wordt ingeleid door Kristien Hemmerechts die ook de interviews met de auteurs en verschillende beeldfragmenten uit het boek naadloos aan elkaar praat. Na de presentatie kan u met de auteurs in gesprek gaan via de chatfunctie.

Zusters in oorlog
De Tweede Wereldoorlog spaarde niets of niemand. Ook niet de 50.000 kloosterzusters in België. Hun oorlogsverhaal is nooit eerder verteld, net zomin als het verhaal van de duizenden patiënten en meisjesleerlingen onder hun hoede. Omdat oorlog lang een mannenzaak was, schijnbaar veraf van het onzichtbare bestaan van zusters verscholen achter hoge kloostermuren. En toch werd ook hun leven grondig overhoopgegooid. Daarom sloegen KADOC-KU Leuven, Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee en ons Erfgoedhuis de handen in elkaar hun oorlogsverhaal te vertellen.

Hoe gingen kloosterzusters om met vernieling, pijn, honger en dood? Was hun geloof een lichtpunt of zaaide de oorlog twijfel? Welke uitdagingen stelden zich in de scholen en zorginstellingen van de zusters? Bood het isolement van het klooster kansen voor verzet en clandestiene acties? Sympathiseerden sommige zusters met de nazi-ideologie? Hoe verhielden de zusters zich tot het Joodse drama dat zich voltrok? Op deze en andere vragen probeert het boek een antwoord te bieden.

”Wat een heerlijk boek! Ik heb het geboeid gelezen, én ik heb me geschaamd in het besef kloosterzusters schromelijk te hebben onderschat. Ze leefden misschien ‘in de luwte’ maar ze speelden vaak een actieve rol. Ik heb mijn beeld moeten bijstellen en vooroordelen overbood gooien.” (Kristien Hemmerechts)

Inschrijven voor de presentatie kan via de website van Pelckmans uitgeverij. Op het einde van de digitale presentatie ontvangt u ook een kortingcode van 10% voor de aankoop van het boek.
Het boek Zusters in oorlog. Leven en lijden in het klooster tijdens de bezetting kost €22,50 en is te bestellen via de uitgever.

Afbeelding: uit het boek: Zuster Laurentine Stevens omringd door haar hulpvaardige zuster-bewaaksters op de binnenplaats van de Gentse gevangenis.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!