Ongemerkt vasten – Vasten-chili

Wanneer Jezus advies geeft over vasten doet hij dat in dezelfde woorden voor bidden en zorg hebben voor de mensen om je heen (aalmoezen geven). Je vindt dit in het hart van de Bergrede (Matteus 6,1-18). Hier geeft Jezus zijn kernachtige aanwijzingen voor een leven naar zijn voorbeeld. Voor deze drie acties geldt: doe ze nooit met de intentie ermee op te vallen of goede sier te maken. Jezus zegt: dan stellen ze niet veel voor en kan je ze beter laten. Doe ze liever ongemerkt. Reik je hand aan je naaste en help omdat je echt betrokken bent en haar of hem wil ontmoeten. Doe je gebed als een open en eerlijk en toegewijd gesprek met God als je Vader (Moeder). Kies een manier om te vasten waarbij je jezelf tegenkomt, ècht in de spiegel kijkt en doe daar iets mee. Het gaat steeds om relatie met God, je naaste en jezelf – en dat is intiem, dat doe je niet op een podium of voor gewin. Beter, liever, ongemerkt.

Vasten-chili

Boodschappenlijst
(voor 2 – 3 personen)

– 100 gram gedroogde kidneybonen (of klein blik)
– 50  gram gedroogde mungbonen (of kikkererwten – kan ook uit blik/pot)
– 150 gram hele tarwe of rijst
– 1 ui
– 1 winterwortel
– 150 gram knolselderij
– 1 flinke appel
– 150 gram kaas
– stukje rode peper (of gedroogd)
– peper, zout,
– zonnebloemolie
– sweet chili sauce

Aan de slag!

Zet de gedroogde kidneybonen en mungbonen (of andere peulvruchten) de avond tevoren in koud water met een beetje zout te weken. Kook de peulvruchten en de tarwe (rijst) in aparte pannetjes (niet dezelfde kooktijd) beetgaar. Pel de ui en snij deze in stukjes. Schil de winterwortel en het stuk knolselderij en snij deze in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de appel. Ook de kaas gaat in blokjes.

Doe een scheutje olie in een braadpan en fruit daarin op matig vuur de ui met de wortel en knolselderij en de rode peper (pas aan aan je smaak – niet te heet!). Voeg, wanneer dit zacht begint te worden, de gekookte tarwe en de gekookte peulvruchten bij (indien uit blik/pot: eerst afgieten) en breng het gerecht voorzichtig omscheppend op temperatuur. Schep kaas en appel erdoor en serveer. Op het bord afmaken met sweet chili sauce.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!