Oekraïense vluchtelingen in Dominicanenklooster Zwolle

Een deel van het Dominicanenklooster Zwolle wordt vanaf komende week gebruikt om 50 tot 60 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Dat meldt dagblad de Stentor. Behalve in het klooster, dat grotendeels leeg staat, wordt een noodgebouw van een woonzorgcentrum ten oosten van de stad gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het initiatief komt van HMO, de Herstructureringsmaatschappij Overijssel die het klooster nu beheert. De broeders die in het klooster wonen en de geloofsgemeenschap ondersteunen het verzoek van harte.

Het gaat om de begane grond en de eerste verdieping van het klooster aan de kant van de Assendorperstraat. Hier was tot vorig jaar de werkorganisatie van het klooster gevestigd.

De vluchtelingen zullen begeleid worden door mensen van de veiligheidsregio. Maar de geloofsgemeenschap is al bezig te inventariseren wie welke hulp wil of kan bieden, zo meldt voorzitter Gert-Jan Walgemoed in een bericht aan zijn achterban.

Het Dominicanenklooster is in een periode van overdracht aan HMO. Die instelling is het grote gebouw aan het kopen van de dominicanen om het gebouw bij de tijd te gaan brengen. Een deel van het gebouw wordt gebruikt als woonruimte voor broeders en leken. De kerk en een bijgebouw, Kloosterpoort geheten, worden gebruikt door de geloofsgemeenschap.

Die geloofsgemeenschap heeft warme banden met een dominicaans project in Fastiv, Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog is al € 20.000 bijeengebracht en overgemaakt. De komst van Oekraïense vluchtelingen naar het Zwolse klooster noemt Frans van der Heijdt, betrokken bij de hulpactie, ‘fantastisch nieuws’.
De gemeente Zwolle organiseert binnenkort een informatie- en vrijwilligersavond in het klooster voor omwonenden.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!