Nu en later – Bessenjam

In het tijdsverstaan van de Bijbel zijn heden, verleden en toekomst innig met elkaar verbonden en ingebed in het eeuwig van God. In verschillende evangelieverhalen kan je meemaken dat nu en later bij elkaar horen. Denk maar aan het ‘Ik had honger en je hebt mij te eten gegeven’ bij het laatste oordeel. Ze snappen niet waar de Heer het over heeft tot hij verklaart dat wat ze in hun leven ‘aan de minsten der mijnen’ deden dienst aan de Heer was. Zo is het ook bij de rijke man en de arme Lazarus – wat je in het leven wel of niet doet, telt in de andere dimensie van bestaan. Jezus zegt ook ‘wat je op aarde bindt zal ook in de hemel gebonden zijn’. Zo je bestaan zien, zet een sterke focus op het ‘nu’. Wat je vandaag doet is iets wat voor altijd gebeurt. En jazeker, van de moeite die nu soms iets kost zal je later de vruchten plukken.

Bessenjam

Bessen zijn echt zomerfruit.  Voor de jam kan je verschillende soorten gebruiken: rode of zwarte bessen, bosbessen, blauwe bessen. Het leuke van bessen is dat de jam bij afkoelen vanzelf geleert (dik wordt). Ga de bosbessen, wanneer ze rijp zijn, zelf plukken in het bos.

Boodschappenlijst 

(Voor ongeveer 5 potten jam)
– 1 kg bessen
– 1 kg suiker
– sap van 1 citroen
– schone potten met draaideksel

Aan de slag!

Was de bessen  en ontdoe ze van de steeltjes. Doe de bessen in een grote pan  en voeg een heel dun laagje water toe en het sap van de citroen. Breng de bessen aan de kook en laat ze koken tot de bessen zacht of geknapt zijn.  Roer af en toe de vruchtmassa door.

Was ondertussen de potten goed om in wam water met soda. Naspoelen met koud water. Laat de potten uitlekken.

Voeg, zodra de vruchtmassa kookt, de suiker beetje bij beetje bij en roer de pan geregeld goed door. Wanneer alle suiker is opgelost de bessen even op vol gas 2 minuten door laten koken. Blijf roeren en pas op voor overkoken en hete spetters

Schep de vruchtmassa in de potten. Vul die tot nèt onder de rand. Doe de deksels op de potten en draai ze stevig dicht. Gebruik een doek of pannenlap want de potten worden heet! Bij het afkoelen zal je de deksels horen ploppen – er ontstaat dan een vacuüm waardoor je de jam een flinke tijd kunt bewaren. Voor ‘later’!

 

Gérard Martens