Nog even vasthouden… Borsjtsj (Rode bietensoep)

Nèt terug van vakantie hoor je mensen vaak zeggen dat ze ‘het vakantiegevoel’ nog even vast willen houden. Dat zal dan wel gaan over het verkeren in de situatie waarin niets verplicht is, je de tijd aan jezelf hebt en je verlost ben van roosters en afspraken. Want dat is toch ons ideaalbeeld van de vrije periode die we onszelf van tijd tot tijd gunnen als afwisseling van ‘het gewone leven’.
Hoe doen we dat, dat vasthouden? We vertellen over waar we geweest zijn en wat we (niet) hebben gedaan. We proberen nog even een wat lager tempo voort te zetten en we zetten gerechten op tafel die we op vakantie nieuw ontdekt hebben of die bijzonder goed smaakten. We brengen ons zo weer voor de geest waar we waren en toen het ‘goed en genieten’ was. Doen om te herinneren en opnieuw te beleven. En dat lukt een beetje. Het lijkt op ons gelovig handelen wanneer we de sacramenten vieren en de hemelse goedheid van God in ons bestaan ervaren en ons daar even bewust bij mogen weten …. om verder te kunnen.

Borsjtsj (Rode bietensoep)

Deze soep van Oost-Europese origine kan de herinnering aan vakantiebestemmingen levend maken (ik at Borsjtsj voor het eerst in Krakow). Alle ingrediënten zijn gemakkelijk bij ons te krijgen en het is een gerecht dat altijd lukt!

Boodschappenlijst:

  • 3 rode bieten (vers of gekookt)
  • 1 winterwortel/een paar worteltjes
  • 1 ui
  • 2 flinke aardappelen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 liter bouillon (groente of runder)
  • peper, komijnpoeder, zout
  • zure room
  • scheutje zonnebloemolie

Aan de slag:

Schil de bieten, de winterwortel en de aardappels. Maak de ui schoon en was de bleekselderij. Snij of rasp (keukenmachine) al de groenten. Verwarm in een (soep)pan de olie en fruit daarin de ui, wortel en de bieten. Voeg de bouillon erbij en laat de soep aan de kook komen. Ook de bleekselderij en aardappel mee laten koken. Op laag vuur de soep een tijdje laten sudderen tot alle ingrediënten gaar zijn. Met een staafmixer de soep pureren en met komijnpoeder, peper en zout op smaak brengen. (Pureren is niet noodzakelijk – je kan ook de variatie met stukjes groenten maken.) Bij het serveren een schepje zure room in de soep leggen.

Eet smakelijk!

Gérard Martens

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!