Nieuwe plannen klooster Wittem

Toen de pers in het voorjaar van 2018  werd geïnformeerd over de plannen voor de verkoop van Klooster Wittem, trok een landelijke krant de aandacht met de kop: ‘Klooster te koop met vijf paters’.

Rector Henk Erinkveld licht toe:

“Het betekent dat wij van heel veel zorg, onderhoud en kosten verlost zijn. En dat we meer aandacht kunnen besteden aan wat wij als redemptoristen het liefst doen: het pastorale werk. Er komen meer en meer mensen naar Klooster Wittem die op zoek zijn naar iets van wat we ‘het heilige’ noemen, wat ze daar ook maar mee bedoelen. Het is een ander soort publiek dan de bedevaarders en kerkgangers van weleer. Voor deze pelgrims in het leven willen we een pleisterplaats zijn en blijven.”

Wie koopt nu een klooster met vijf paters?

De Lenferink Groep uit Zwolle wordt de nieuwe eigenaar van Klooster Wittem. Wie is die nieuwe eigenaar? Vanwaar de interesse voor een klooster? Wat zijn de plannen? We vragen het Carlus Lenferink, eigenaar van het vastgoedbedrijf.

“Wij zijn een beetje een vreemde eend in de bijt. Wij zijn moeilijk in een hokje te vangen. We hebben een passie voor vastgoed met ergens een problematisch randje aan, met een uitdaging. Daar willen we iets voor betekenen, iets eigens aan toevoegen, zowel in kwaliteit als in rendement. We stappen ergens in als we daar kansen zien, ook al weten we niet altijd hoe het uit zal pakken. Er is dan veel creativiteit nodig. En we vinden het gewoon leuk, dat ondernemen.”

En heeft Klooster Wittem dus ook een problematisch randje?

“Nou ja, het is wel een uitdaging, want ons streven is om een passende invulling te geven die recht doet aan de geschiedenis van het gebouw. Daarom is het ook heel fijn dat de kloostergemeenschap er blijft wonen. Klooster Wittem is misschien wel het bekendste klooster van Nederland. Veel mensen vonden en vinden hun weg er naar toe. Ik zelf ken het klooster ook al vanaf mijn kindertijd. Wij zien het als een uitdaging om samen met de huidige gebruikers, de lokale overheden en andere betrokken partijen te zoeken naar een nieuwe invulling. Daarin hebben we ruime ervaring.

Inzet is zeker om de bibliotheek te behouden. We zoeken op dit moment verder een invulling in de richting van ‘wonen met zorg’, maar ook andere mogelijkheden zijn denkbaar.

We willen bereiken dat Klooster Wittem over tien jaar nog steeds landelijke bekendheid geniet als de plek waar je komt voor serene rust, spiritualiteit en zingeving. Het klooster is dan nog meer een trekpleister voor toeristen en rustzoekers dan het nu al is.”

Een pelgrimsoord om te beleven

Klooster Wittem heeft een lange traditie en is steeds weer met de tijd meegegaan. De verkoop en de vernieuwingen zijn niet alleen een aanpassing aan onze huidige financiële mogelijkheden, maar zijn ook aanknopingspunten om beter te kunnen inspelen op nieuwe bezoekers die steeds vaker de weg naar het klooster vinden.

 

De deur van Klooster Wittem staat open voor iedereen: rustzoeker, kaarsopsteker, toerist, Godzoeker, pelgrim en kerkganger. Iedereen die op de een of andere manier verlangt naar meer verbondenheid in onze samenleving of op zoek is naar een dieper inzicht in zichzelf en in het leven. Of voor iemand die gewoon inspiratie en bemoediging nodig heeft. En natuurlijk staat de deur ook open voor diegene die interesse heeft in erfgoed, kloosters, redemptoristen in het bijzonder, en het verhaal daarachter.

Ook op afstand verbindt Klooster Wittem door bijvoorbeeld de Gerarduskalender, het Gerardus Magazine, het gratis opsteken van een digitaal kaarsje via onze website, het laten opsteken van een kaars in de kerk of het bestellen van een boek bij de Kloosterboekwinkel. Simpelweg thuis genieten van een Gerardusbiertje kan natuurlijk ook: Wittem@home, dus.

Pelgrimsoord Klooster Wittem is alle dagen overdag geopend.
Pelgrimsoord Klooster Wittem, Wittemer Allee 32, 6286 AB Wittem
043 – 450 1741 info@kloosterwittem.nl www.kloosterwittem.nl

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!