Nieuw Sion gaat bier brouwen

Veel mensen associëren kloosters tegenwoordig vooral met bier. Wat actieve orden en congregaties betreft is dat onterecht, maar contemplatieve kloosterlingen en dan vooral trappisten brouwen inderdaad ‘trappistenbier’. Toch stonden ‘water en brood’ in de kloosters van de trappisten – zeker op de vele vastendagen – meer op het menu dan eigen-gebrouwen bier. En in veel kloosters, zoals in abdij Sion, werd nooit bier gebrouwen. Het voornaamste middel van bestaan was immers ‘de boerderij’.In de nieuwsbrief van Nieuwe Sion staat te lezen:

Dat we nu toch aandacht aan kloosterbier besteden heeft meerdere redenen. De tijd is er rijp voor, want met carnaval in zicht mag er wel een extra biertje worden gedronken, zeker door degenen die in de 40-dagen tijd een tijdje zonder alcohol door het leven gaan. En: Onze eigen klooster- en boerderijbrouwerij gaat open. Onze brouwer Frits Lutgerink gaat meerdere soorten bier brouwen die enerzijds op aloude kloosterbieren zijn geënt en anderzijds gemaakt worden met producten – hop en gerst – die in onze eigen moestuin of door onze boerenburen worden verbouwd.  Een duurzaam én heerlijk bier dus. Daar mag een Sion-kloosterbiertje op gedronken worden!

Verderop in deze nieuwsbrief is meer te lezen over de brouwerij:

Het eerste bier zit in de tank. Na vele maanden voorbereiding en met de inzet van enthousiaste vrijwilligers is de brouwerij klaar om te beginnen. Woensdag 2 februari is het eerste bier gebrouwen met al een deel eigen graan van de akkers direct naast het klooster, geteeld door onze buurman Bastiaan Flierman. Omdat alles nieuw is en de installatie eerst goed getest moet worden is dit eerste bier een proefbatch, maar bier wordt het zeker! Verder werken we nog aan wat details qua inrichting, ook voor het proeflokaal naast de brouwerij. In maart willen we daar starten met het geven van bierproeverijen.De voorverkoop van de eerste Sion Kloosterbieren loopt erg goed en ook hebben zich al veel mensen aangemeld voor de crowdfunding. Omdat het even duurt voordat we de eerste bieren echt kunnen gaan verkopen zijn we erg blij met deze steun en het vertrouwen. Wil je ook meedoen met de crowdfunding voor de brouwerij, alvast een introductiepakket bier bestellen of je opgeven voor een bierproeverij? Kijk dan op onze website: www.sionkloosterbier.nl.

Op die website staat o.a. deze Introductie aanbieding:

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!