Nazomeren langs kloosters in België (2)

De kloosterlijke spiritualiteit beleef je natuurlijk het best wanneer je een paar dagen logeert in een gemeenschap. Maar wat hebben kloosters de toevallige passant – de langsfietsende vakantieganger bijvoorbeeld – te bieden? We maakten een rondje door Vlaanderen en deden willekeurig een aantal kloosters aan.

Na een bezoek aan de prachtige stad Mechelen rijden we door naar Scherpenheuvel voor de Abdij van Averbode.
Op het ruime terras van Het Moment, gelegen binnen de kloostermuren, nemen we de grootsheid van de abdij in ons op. Het abdijcafe is modern, en wordt op deze morgen druk bezocht. Op de website staat te lezen dat ‘de abdijgemeenschap heeft besloten haar eeuwenoude economische activiteiten op een nieuwe en eigentijdse wijze in te vullen met kwaliteitsvolle producten: brood, peperkoek, kaas en bier.’ We proeven en besluiten in de winkel wat producten voor thuis aan te schaffen. Daarna is het tijd om op zoek te gaan naar de ingang. Langs de kloostermuur loopt een pad omhoog. Hierop zijn grote foto’s bevestigd van de monniken, met eigentijdse en bijbelse teksten. Het is een wandeling vol inspiratie.

Overdag kun je het binnenplein van de abdij en de abdijkerk vrij bezoeken. Voor individuele bezoekers is er alleen op zondag om 15.00 uur een abdijbezoek.
Het leven in de abdij is gestructureerd rond de drie gemeenschappelijke gebedsmomenten van de dag, waar bezoekers welkom zijn:

Morgengebed: 7 u. (zater-, zon- en feestdagen: 7.30 u.)
Eucharistie: 11.45 u. (zon- en feestdagen: 11 u.)
Avondgebed: 18 u.

 

Na de eucharistie worden we vriendelijk verzocht de kerk te verlaten. De monniken gaan eten, de kerk gaat een uurtje dicht. Jammer voor ons, maar buiten is, mede door de prachtige foto’s, genoeg te zien.

In de middag bezoeken we de Abdij van Park, aan de rand van Leuven.
De abdij is niet meer bewoond, maar wordt geëxploiteerd door Parcum, het museum en expertisecentrum voor religieuze kunst en cultuur. De historische ruimtes van het klooster zijn pas gerestaureerd. Een wandeling door het voormalig norbertijnenklooster en de tijdelijke tentoonstellingen is mogelijk. (€12). Maar wij hebben pech, want er wordt net een nieuwe tentoonstelling ingericht en de deuren blijven een paar dagen dicht.

 

 

 

 

 

 

 

We dwalen wat over het terrein, en maken een wandeling langs de prachtige vijvers. Het is druk met wandelaars die net als wij genieten van de oase van rust.

Tekst en foto’s Edith Vos

 

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!