Nazomeren langs kloosters in België (1)

De kloosterlijke spiritualiteit beleef je natuurlijk het best wanneer je een paar dagen logeert in een gemeenschap. Maar wat hebben kloosters de toevallige passant – de langsfietsende vakantieganger bijvoorbeeld – te bieden? We maakten een rondje door Vlaanderen en deden willekeurig een aantal kloosters aan.

Net over de grens bij Eindhoven ligt de Abdij van Postel.
Daar, in een ruim kloostercomplex, leven de norbertijnen, zoals ze zelf zeggen ‘in een prachtig oord: het biddend hart van heel de Kempen’. Op de website van de abdij staat te lezen: ‘Het natuurschoon dat de abdij omgeeft, voert de ziel naar God, de Schepper. Het is een rijkdom, niet alleen geestelijk, maar ook materieel: van melk kan kaas gemaakt worden en van planten kruiden, vandaar een kaasmakerij en een kruidentuin binnen de abdijmuren.’

De eigen abdijwinkel, gelegen aan de witte ingangspoort, was deze maandag jammergenoeg gesloten, maar op de andere dagen van de week is er van alles te koop: natuurlijk de typische Postelse harde abdijkaas, maar ook het hele assortiment abdijkazen & hoeveboter. Ze worden binnen de muren van de Abdij in de eigen kaasmakerij geproduceerd van melk uit de abdijhoeve. De bakker van de abdij levert het lekkere abdijbrood: grof, wit en rozijnen. Verder wordt er uiteraard ook het befaamde Postelse abdijbier aangeboden, naast een ruim gamma van ambachtelijke produkten zoals kruiden.

Rondleidingen door het klooster zijn alleen voor groepen. We dwalen dus wat rond over het terrein, en bekijken de kerk. In de kerk hangt de geschiedenis van de kerk en vinden we een mooi Jubileumgebed, bij gelegenheid van 900 jaar Norbertijnen.

Wie wil is welkom in de kerk bij de getijdengebeden.
Lauden 06.45 uur
Eucharistie 11.30 uur
Vespers 18.00 uur

Na de rondwandeling komen we door een poortje op het terrein in restaurant de Beiaard terecht. Het restaurant ligt binnen de zestienhonderd meter lange kloostermuren. Natuurlijk proeven we het eigen brood met de Postelse abdijkaas. Heerlijk!

 

’s Middags gaan we verder naar de Abdij van Tongerlo. Zo’n 35 kilometer verderop.
Ook deze Onze Lieve Vrouwe Abdij is een norbertijnen abdij. Zodra je onder het poortgebouw doorstapt, krijg je meteen een overzicht de belangrijkste bezienswaardigheden, allemaal gelegen rondom een groot plein. Er is een classicistische abtshuis met daarnaast een Bisschopshuis. Via de inrijpoort van het abtshuis lopen we de abtstuin in. Daar bezoeken we het Da Vinci-museum. De oudste replica van de muurschildering Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci wordt hier tentoongesteld. Een vriendelijke broeder zit in de zon te lezen, en wil ons wel een toegangskaartje verkopen en de presentatie voor ons starten. Hij vertelt vol trots dat de restaurateurs uit Milaan hier komen om deze replica te bestuderen. En dat we boffen, want de tentoonstelling gaat voor langere tijd dicht.

Na de presentatie lopen we terug en bezoeken de Abdijkerk. Deze werd in de zomer van 1999 weer in gebruik genomen na een jarenlange periode van restauratie.

Uit de kerk komend zien we nog de grote  tiendschuur, ooit de graanschuur van het klooster. Nu is een een permanente tentoonstelling bezoeken.

Ook hier zijn passanten welkom in de kerk, en in een kloostercadeauwinkel op het terrein.  

Weekdagen(W) en Zon- en feestdagen(Z&F)
Lezingendienst en Lauden: (W)06.45 u en (Z&F) 07.00 u
Eucharistieviering: (met middaggebed op weekdagen) (W) 11.30 u en (Z&F) 10.30 u
Middaggebed: (W) samen met eucharistie, en (Z&F) 12.00 u
Vespers: (W) 17.30 u en (Z&F) 17.30 u
Lezingendienst: (Z&F)19.00 u (enkel op de vooravond van een hoogfeest)
Completen: (W) 20.30 u en (Z&F) 20.30 u

Tekst en foto’s Edith Vos

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!