Nationale ouderendag

4 oktober

In haar resolutie 45/106 van 14 december 1990, heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de eerste oktober uitgeroepen tot ‘Internationale Ouderendag’ (International Day of Older Persons). In Nederland is De ‘Nationale Ouderendag’ een jaarlijks terugkerend evenement op de eerste vrijdag van oktober. De ‘Nationale Ouderendag’ is een dag waar individuele wensen van ouderen worden vervuld. In 2019 vindt de ‘Nationale Ouderendag’ plaats op 4 oktober. In België wordt de ouderendag op 1 oktober gevierd.

In tegenstelling tot andere (met name oosterse) culturen waarbij soortgelijke feesten in het teken staan van respect voor de ouderdom en de gebreken die daarmee gepaard gaan, gaat het bij dit feest in de westerse wereld toch meer om de vitaliteit van mensen boven de 55. Maar omdat veel ouderen een wens hebben die ze moeilijk alleen kunnen vervullen, bijvoorbeeld omdat ze alleen zijn of lastig op pad kunnen, worden op ‘Nationale Ouderendag’ duizenden van deze wensen vervuld. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert dit ieder jaar samen met lokale comités, bedrijven en vrijwilligers.

Maar ook in het klooster besteedt men aandacht aan deze dag.
In Stadsklooster La Verna in Amsterdam zijn gespreksbijeenkomsten rond dit thema georganiseerd want vragen zijn er genoeg:

  • Wanneer is iemand oud? Is dat een gevoelskwestie? Of is het iets van objectieve criteria?
  • Hoe beleef jezelf het ouder worden?
  • Hoe gaan we in de samenleving om met ouderen? Ten goede, ten kwade?
  • Welke verschillen zijn er tussen vroeger en nu in onze omgang met ouderen?
  • Heeft oud(er) worden invloed op je spiritualiteit?

Data: dinsdag 1 oktober, 5 november en 3 december 2019
Tijd: 14.00 uur – 16.00 uur |

Begeleiding: Fer van der Reijken ofm

Aanmelden kan hier.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!