Museum Klooster Ter Apel

Klooster Ter Apel is een uit de 15e eeuw daterend voormalig klooster in het zuidoosten van de provincie Groningen bij het dorp Ter Apel. In het conventgebouw zijn onder meer een Museum voor Klooster- en Kerkgeschiedenis & Religieuze Kunst en twee galerieën voor hedendaagse kunst gevestigd. Sinds 1992 behoort Klooster Ter Apel tot de UNESCO ‘Top 100’ van onroerende objecten in Nederland, beschermd krachtens internationaal recht.

Het kruisherenklooster Domus Novae Lucis/ Huis van het Nieuwe Licht klooster stamt uit 1465. Het is het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen, rustiek gelegen in de Kloosterenclave te midden van een 200 ha. groot bos met veel wandel- en fietsmogelijkheden. Het is écht middeleeuws!

Leden van het Gidsen Gilde van Museum Klooster Ter Apel verzorgen elke zondag een boeiende rondleiding. Individuele bezoekers (geen groepen) kunnen daaraan gratis deelnemen op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor het museum. Tijdens de rondleidingen krijgt de bezoeker alles te horen en zien over de bijzondere historie van het Klooster dat in 1465 werd gesticht door de Orde van het Heilig Kruis. De rondleidingen beginnen om 14.00 uur.

Het museum heeft zowel permanente als wissel tentoonstellingen. In het museum waan je je in de middeleeuwen. Geschiedenis en kunst komen samen in Klooster Ter Apel. Binnen kan men middels foto’s, video’s en teksten niet alleen leren over de kloostergeschiedenis maar ook over het gebied Westerwolde. In de voormalige kapittelzaal is een origineel plafond met gotisch houtsnijwerk te zien en in de kloostergangen bevinden zich nog fragmenten van de oorspronkelijke glas in lood ramen. Het hoogtepunt blijft echter de kloosterkerk. Hier zijn nog elementen aanwezig die laten zien hoe het kloosterleven was.

Praktisch

Museum Klooster Ter Apel,
Boslaan 3 – 5
9561 LH Ter Apel
Website van het museumklooster

Maandag gesloten
Dinsdag – zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 13.00 – 17.00 uur

Toegang € 8,50 – museumkaart gratis

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!