
Monniken en wijn
Op Kerknet België verschijnt elke week een artikel over monniken en wijn. Monniken speelden een cruciale rol bij de ontwikkeling van wijn(domein)en. In deze reeks ontkurkt Kerknet elke dinsdag een smakelijk stuk geschiedenis.
Tot nu toe verschenen er 4 artikelen. Klik op de link om ze te lezen.
Monniken en wijn (1): vond Dom Pérignon echt de champagne uit?
Het is duidelijk dat Dom Pérignon zijn sporen verdiende als innovatief wijnmaker, maar over het maken van schuimwijn wordt niets vermeld.
Monniken en wijn (2): Clos de Vougeot en de cisterciënzers
Dat de monniken de wijnbouw een flinke zet gaven, hoeft niet te verwonderen. Met hun lekenbroeders erbij hadden ze genoeg arbeidskrachten. Ze hadden ook de tijd, de plaats en de geletterdheid om systematisch te werk te gaan en alles in kaart te brengen.
Monniken en wijn (3): het reuzenvat van Kloster Eberbach
Het wijndomein van Kloster Eberbach breidde gestaag uit en aan werkkrachten was er geen tekort: in de 15de eeuw leefden er 150 monniken en 600 lekenbroeders.
Monniken en wijn (4): het Châteauneuf van de paus
Châteauneuf-du-pape is en blijft een begrip, met op de fles dat beroemde logo: een pauselijke tiara boven de sleutels van Petrus, als verwijzing naar de pauselijke hand in de geschiedenis van de wijn.
Kijk volgende week dinsdag op kerknet.be voor weer een nieuw aflevering van Monniken en wijn.
Afbeelding: Wijngaard Châteauneuf du Papa – originally posted to Flickr
–