Mmmonk online: middeleeuwse manuscripten voor iedereen in te zien

Mmmonk staat voor Middeleeuwse Monastieke Manuscripten – Open – Netwerk – Kennis.
Het is een samenwerkingsproject van de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, het Grootseminarie Ten Duinen in Brugge en het Bisdom Gent.

Op de website van Mmmonk valt veel te ontdekken. Leer meer over de manuscripten en de abdijen via thematische collecties, video’s, diepgravende teksten en virtuele rondleidingen.

In de thematische collecties zijn de collecties van verschillende abdijen te vinden: De Sint-Baafsabdij, de Abdij Ter Doest , de Abdij Ten Duinen of de Sint-Pietersabdij.

Doe eens een virtuele rondleiding: Blader door de topstukken, bekijk wat middeleeuwse monniken zelf lazen aan religieuze én niet religieuze teksten, zoals encyclopedieën, woordenboeken, geschiedenisboeken, muziektheorie, filosofie en juridische teksten.

Of kijk eens rond bij ‘vrome en vrolijke kopiisten’. “Hier eindigt alles, geef me drank voor wat ik heb geschreven.”

Het Mmmonk corpus bestaat uit de circa 820 overgeleverde middeleeuwse manuscripten van de bibliotheken van vier belangrijke abdijen in middeleeuws Vlaanderen:

De manuscripten dateren uit de 6de tot de 15de eeuw. Naast religieuze teksten bestaan ze uit een brede waaier aan filosofisch-theologische, juridische en medische werken, wetenschappelijke werken en geschriften van humanistische en klassieke auteurs.

Afbeeldingen overgenomen van de website van Mmmonk

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!