Martelaar, Leven en dood van de vermoorde priester Jacques Hamel

Op 26 juli 2016 gaat er een ware schokgolf door de wereld. Priester Jacques Hamel wordt door jihadisten vermoord in de kerk van Saint-Etienne-du-Rouvray nabij Rouen. Verbijstering en verontwaardiging heersen alom. Jan De Volder voerde gesprekken met de andere slachtoffers, met inwoners en parochianen, met beleidsmensen. Dit boek laat je kennismaken met het leven en de roeping van deze priester. Hij die ervoor koos nooit in het centrum te staan, is de eerste Europese martelaar van deze eeuw. Zijn testament is meer dan de moeite waard om bij stil te staan.

Het bisdom Rouen heeft op 9 maart de diocesane fase van het proces voor de zaligverklaring van de Franse priester Jacques Hamel afgesloten. Dat is ongewoon snel. Volgens het bisdom Rouen werden 70 getuigen gehoord. Het betreft bekenden, andere priesters, gelovigen uit zijn parochie en getuigen van de gijzeling en de moord in zijn parochiekerk.

Alle documentatie wordt nu verzameld en overgedragen aan de Congregatie voor de Heiligverklaringen. Een commissie van theologen kan zich al op korte termijn uitspreken over de eerbiedwaardigheid van de Franse geestelijke. Dat impliceert dat hij mits de erkenning van zijn martelaarschap door de paus op korte termijn zalig kan worden verklaard.

Volgens de Franse krant La Croix lijkt het er sterk op dat de zaligverklaring van Jacques Hamel de snelste uit de moderne kerkgeschiedenis wordt.

Jan De Volder is universitair docent en expert interreligieuze dialoog. Hij is historicus en romanist van opleiding. Hij bekleedt de Cusanus Leerstoel Religion, Conflict and Peace’ aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven.

Dit boek is te bestellen bij Adveniat voor €15,50
In België via www.halewijn.info

 

 

 

Bron informatie zaligverklaring: La Croix/Kathpress.at