Maristen in Nederland

Maristen leven en werken met de grondhouding om Aandachtig Aanwezig te zijn. Bij zichzelf, bij elkaar en bij wie ze ontmoeten.

Het woord maristen gaat terug op Maria. Zij staat voor ons voor leven met aandacht, zorg, ontvankelijkheid en eenvoud. Het verhaal van Jezus van Nazareth is de bron waaruit zij leven.

De kleine gemeenschap van maristen in Nederland bestaat uit paters, fraters en leken.
De maristen hebben hun wortels rond Lyon in Zuid-Frankrijk. De beweging die daar ruim 200 jaar geleden begon is uitgegroeid in verschillende takken: zusters, paters, fraters en leken. In Nederland zijn paters, fraters en leken aanwezig.

De paters maristen in Nederland werkten in onderwijs, missies en parochies en zijn deels nog pastoraal actief. Ze hebben communiteiten in Deventer, Enschede en Hulst. Ze zijn lid van de Societas Mariae, vandaar dat ze achter hun naam s.m. zetten. Hun congregatie begon in de jaren 1816-1836.

De fraters maristen richten zich vooral op jongeren en jongvolwassenen. Vanuit Westerhelling, een groot huis aan de rand van Nijmegen, ondersteunen ze verschillende projecten. De fraters maken officieel deel uit van de Fratres Maristae a Scholis, vandaar dat ze f.m.s. achter hun naam zetten. Hun congregatie begon in 1817.

Maristen zijn leken die zich verwant voelen met de paters en fraters, zonder een kloosterleven te leiden. Ze geven op een persoonlijke manier invulling aan de spiritualiteit van de maristen en ondersteunen elkaar daarbij.

Activiteiten – Leerhuis Westerhelling

In en vanuit Westerhelling in Nijmegen worden tal van activiteiten ontplooid voor jongvolwassenen tot 35 jaar, zoals het Stiltehuis, de Reis naar Binnen, het Huis van Aandacht etc. Zo zijn er Stille dagen  voor 35+, Een reis naar binnen, een Champagnatdag over verwondering. Kijk hier voor het aanbod.

De Westerhelling open voor individueel verblijf
Wil je even in een andere omgeving zijn vol stilte en rust, andere mensen ontmoeten, je vaste patronen doorbreken? Je kunt je nu aanmelden voor een paar dagen individueel verblijf op de Westerhelling. Je bent welkom om te lezen, te schrijven, te studeren, een lange wandeling te maken in de omringende bossen, je te bezinnen op een belangrijke levensvraag of keuze of om gewoon even op adem te komen. Voor iedereen die ernaar verlangt tot zichzelf te komen.  Bezoek de site voor meer informatie.

Grote foto: Roger Veringmeier

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!