Maand van de Bijbel – 22 januari tot en met 22 februari 2022

De Bijbel – het meest verkochte boek ter wereld – is al eeuwenlang een onophoudelijke en onvoorstelbaar rijke inspiratiebron voor talloos veel mensen en daarmee van onschatbare waarde voor onze cultuur. Tijdens de Maand van de Bijbel staat deze inspirerende bestseller op de agenda om er samen in te duiken, eruit te lezen en verhalen en ervaringen met elkaar te delen.

Het essay wordt dit jaar geschreven door theoloog en musicus Hanna Rijken en door de Benedictijnse monnik prof. dr. Thomas Quartier. De aftrap vindt digitaal plaats tijdens een online event waarin Leo Fijen beide auteurs van het essay Zing een nieuw lied interviewt, daarnaast zijn er acties in boekhandels een aandacht in de media. Het is de wens van de organisatoren dat door heel het land een vuur wordt aangewakkerd om te participeren en samen van de inspiratie te proeven en plezier te beleven met de Bijbel.

Essay Zing een nieuw lied 

Het essay van de Maand van de Bijbel 2022 gaat over iets dat we in het afgelopen jaar hebben moeten missen, waardoor duidelijk werd hoezeer we ernaar verlangen: zingen. Het lied in de Bijbel, het lied in een christelijke cultuur.

In dit essay schrijven twee liedkunstenaars, theoloog en musicus Hanna Rijken en de muzikale Benedictijnse monnik prof. dr. Thomas Quartier, over het lied in hun leven en de liederen die hen het meeste raken. Welk lied springt in haar op als het gaat over de geboorte van Hanna’s dochter en hoe resoneert dit met de liederen in de Bijbel? Wat kan Thomas nog zingen in tijden van verdriet, als iemand sterft?

Beide auteurs vertellen wat zij voor bijzondere ervaringen hebben in de muziekcultuur vandaag. Bijvoorbeeld bij jongeren die worden geraakt door klassieke liturgie als in de Evensong. Wat lopen mensen vandaag warm voor? Ook zoeken ze naar de stilte in de muziek, in drukke tijden kan muziek helpen stil te worden.

U kunt het essay bestellen: bestel een e-book versie, een papieren essay of een set van 10

Of lees een stukje in dit fragment: essay maand van de bijbel_fragm

Openingsevent Maand van de Bijbel op 22 januari
Het online openingsevent van de Maand van de Bijbel 2022 vindt plaats op 22 januari! Tijdens dit event zal Leo Fijen in gesprek gaan met de schrijvers van het essay Zing een nieuw lied, theoloog en musicus Hanna Rijken en Benedictijnse monnik en theoloog des Vaderlands prof. dr. Thomas Quartier.

In het essay schrijven zij hoe de liederen uit de bijbel een rol spelen in hun leven. Ook wisselen zij van gedachten over de rol van muziek in deze tijd en in de kerk. Hoe kunnen liederen ons bijvoorbeeld raken bij vreugde of bij verdriet? En hoe kan muziek ons helpen om stil te worden?

Thomas Quartier en Hanna Rijken hebben het thema Zing een nieuw lied letterlijk genomen: zij hebben samen een nieuw lied geschreven! Zij zullen dit lied, genaamd Gods rechtvaardig woord, voor het eerst laten horen tijdens het openingsevent. De tekst – geïnspireerd door Jesaja 42:1-4 – is geschreven door Thomas Quartier en Hanna Rijken heeft hier een nieuwe melodie bij geschreven.

Het online openingsevent is vanaf zaterdag 22 januari op de website  van de Maand van de Bijbel te bekijken.

Of kijk hier:

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!