Liefdezusters van de Heilige Juliana Falconieri

Op het terrein van het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo (Noord-Holland) wordt binnenkort een permanente expositie over de Liefdezusters van de Heilige Juliana Falconieri geopend. 

In Heiloo, de grootste Mariale bedevaartplaats van Nederland, ligt het monumentale Julianaklooster. Hier is het Gastenhuis Onze Lieve Vrouw ter Nood gevestigd. Vanaf de jaren veertig tot aan de jaren negentig van de vorige eeuw stond het vooral bekend als het moederhuis van de Julianazusters, die ook wel ‘Juliaantjes’ werden genoemd.

In 2004 verlieten de zusters op leeftijd hun geliefde moederhuis. Nu is voor deze religieuze congregatie de laatste fase van voltooiing aangebroken. Dat is de aanleiding voor het heiligdom om een permanente tentoonstelling over de Julianazusters op te zetten. Vanaf 28 mei keert het verhaal van de Julianazusters terug in het Julianaklooster in Heiloo.

De Julianazusters stonden aan de wieg van wat nu maatschappelijk werk wordt genoemd. Al vanaf 1914 zetten zij zich in voor gezinszorg, wijkzorg en later ook voor kraamzorg. Het harde werken van de zusters was onlosmakelijk verbonden met hun geloofsleven.
Aan de oorsprong van de Julianazusters staat pater J. Jorna S.J., die begin 1915 in Den Haag een ‘Vereeniging tot hulp in de huishouding’ oprichtte. Deze groeide uit tot een religieuze congregatie, met Marie Berntsen (Moeder Agatha) als eerste overste. De congregatie werd vernoemd naar de Florentijnse heilige Giuliana Falconieri (ca. 1270 – 1341), die behoorde tot de Orde van de Dienaressen van Maria.

De tentoonstelling ‘Julianazusters: Zorg uit handen’ is een eerbetoon aan de Liefdezusters van de Heilige Juliana Falconieri. Aan de hand van tientallen foto’s en persoonlijke verhalen van de Julianazusters wordt hun werk en leven gepresenteerd.

Opening

Op vrijdagmiddag 27 mei zal bisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam de tentoonstelling officieel openen. Vanaf dat moment staan de deuren van het Julianaklooster elke tweede en vierde zaterdag van de maand open, tussen 10.00-12.00 uur en 14.30-17.00 uur. Dan is ook de documentaire ‘De Juliaantjes‘ (2015) van Verhalis te bekijken.

Documentaires

In 2014 maakte Verhalis een documentaire over de toen nog 11 overgebleven Julianazusters, waarvan de meesten hoogbejaard zijn. Ze hebben altijd gewerkt in grote en arme gezinnen, vooral in de kraamzorg en de gezinszorg. In de film vertellen de zusters anekdotes over hun leven in het klooster en over hun zware werk. We horen hoe zij hun hele leven voor anderen gezorgd hebben en we zien hoe zij nu zelf verzorgd worden. De film ging in 2015 in première. Bekijk de film. hieronder.

In 2022, toen er nog slechts een Julianazuster in leven was, werd met het filmmateriaal van de documentaire een serie korte filmportretten gemaakt die getoond worden in de permamente expositie in het voormalige moederhuis van de Juliaantjes in Heiloo.

Er zijn unieke oude filmbeelden van een broer van een van de Julianazusters. Het was in de jaren ’60 verboden om deze zusters te filmen terwijl ze aan het werk waren. Toch heeft hij toen zijn zus, zuster Juliana, gefilmd in een gezin waar zij als kraamverzorgster werkte. Bekijk hier een fragment.

Bron:
KRO-NCRV en Verhalis

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!