Lichtmis – Pannenkoeken

Maria Lichtmis is de algemene benaming voor het kerkelijke feest van 2 februari. Wat wordt herdacht is de opdracht van de eerstgeboren zoon (Jezus) in de tempel en de rituele reiniging van de moeder (Maria) na de geboorte, zoals gevraagd werd volgens de joodse wetsvoorschriften. Jezus die de tempel wordt binnengebracht wordt gelovig gezien als het eeuwige Licht dat Gods huis binnenkomt. Die duiding maakte de dag geschikt om erop de offerkaarsen, die de gelovigen opsteken, te wijden en dat bracht de naam ‘Lichtmis’.

Het gebeurt allemaal op de 40e dag na Kerstmis – en dat is in de bijbelse traditie nooit een toevallig getal. Grote dingen en gebeurtenissen hebben een tijd van verwerking en bezinning nodig, om ze aan te laten komen en de diepe betekenis te zien. De periode wordt voltooid en gemarkeerd met een feestelijk moment.

Ingrijpende ervaringen hebben tijd nodig om het zicht erop en inzicht erin tot volle ontplooiing te laten komen. Iets je ‘eigen’ maken, je ‘eigen’ laten worden gaat niet zomaar…  Herkent u dat?

Pastinaakpannenkoeken

Naar verluidt is het traditie om op Maria Lichtmis, zoals op meer feestdagen, pannenkoeken te eten. Pannenkoeken zijn altijd lekker, maar ook wel gewoon. Daarom hier een recept met een ingrediënt dat ze weer bijzonder maakt: pastinaak. Met deze groente gebruik je minder meel in het beslag. ‘Pannenkoeken light’.

Boodschappenlijst (ongeveer 12 pannenkoeken):

250 gram pastinaak
150 gram tarwebloem
100 gram boekweitmeel
750 ml volle melk
2 eieren
zout
scheutje olie

Het maak je het?

Schil de pastinaken, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met water en zout in ongeveer 15 minuten gaar. Laat ze even koelen en pureer de pastinaak.
Schep in een beslagkom 200 gram pastinaakpuree. Doe bloem, boekweitmeel en wat zout in de kom. Voeg nu, in kleine beetjes, de melk erbij terwijl je met de mixer de ingrediënten mengt. Wanneer je een goed vloeiend mengsel hebt, zit er genoeg melk in. Breek de eieren in de kom en er voeg wat olie bij. Nog even doormixen.

Laat een koekenpan goed heet worden. Laat een klontje boter smelten en schenk 2 ½ sauslepel van het beslag in de pan. Hou die schuin en laat de hele bodem vollopen.

Bak beide kanten van de pannenkoek goudbruin. Leg de gare pannenkoek op een groot bord dat je op een pan met kokend water zet. Dek af met een deksel. Bak pannenkoeken tot het beslag op is.

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!