Lectio Divina – Abdij van Egmond

Met een enigszins andere opzet start vanaf 9 september 2020, de Lectio Divina weer in de Abdij van Egmond.

Lectio Divina, zo heet de manier van bijbellezen die in de kloosters is ontwikkeld. Het is een meditatieve manier van omgaan met de tekst. Bij het lezen van de Bijbel gaat het er niet om of je precies van alles begrijpt wat er bedoeld wordt. Het gaat erom of je erdoor veranderd wordt naar het beeld van God dat in je gelegd is.

Er zijn vier stappen.

1. lectio Je leest de tekst langzaam, nauwkeurig en hardop een aantal keren, precies zoals het er staat. Je probeert de woorden echt te laten klinken en te horen, om ze te proeven, zeggen ze weleens. Je bent nog niet bezig met de uitleg, of wat het jou allemaal doet of niet, maar eerst eens gewoon goed lezen wat er staat, en hoe het er staat.

2. meditatio Nu overweeg je de tekst, je mediteert erover, je onderzoekt welke kernwoorden erin klinken en hoe de context ervan is, en hoe het bij jou binnenkomt.

3. oratio Vervolgens breng je je leeservaringen en alles wat er bij je bovengekomen is in een grotere ruimte, de ruimte van het gebed. Gebed heeft met je verlangen te maken. Je stelt je open voor hoe God zelf je wil aanspreken, voorbij aan wat je er allemaal zelf aan hebt bedacht. Je opent je voor creatieve inzichten, voor iets ´van de andere kant´. En je maakt jezelf beschikbaar voor de invloed van God.

4. contemplatio is het moment dat er zo´n creatief inzicht binnenvalt, dat je voorbij je eigen grenzen en beperkte weten wordt meegenomen. Dat kun je niet organiseren, maar het kan je overkomen, als uitkomst van de weg die je bent gegaan in het lezen van de tekst.

Praktisch

Tijd: Er zijn twee momenten per maand dat u zich kunt aansluiten:
-De tweede woensdag van de maand van 15:15 uur – 16:15 uur
-De laatste woensdag van de maand van 10:30 uur – 11:30 uur
Voorafgaand aan de ochtend bijeenkomst heeft u de gelegenheid naar de eucharistieviering te gaan. (vrije keuze)

Plaats: Abdij van Egmond, Vennewatersweg 27a  Egmond-Binnen

De middag bijeenkomsten worden afwisselend begeleid door Willie van der Pijl en Inez Linthorst
De ochtend bijeenkomsten worden afwisselend begeleid door Ria Pielage en Anna Bernhard.

Aantal deelnemers: Vanwege de beperkende maatregelen, die dan misschien ook nog gelden, is het maximum aantal deelnemers gesteld op 6.

Inschrijven: Vooraf inschrijven is verplicht, deelname is vrij. Op moment van publiceren op deze website kan er nog ingeschreven worden voor bijeenkomsten in oktober en november. Voor meer informatie en inschrijving: klik hier

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!