Kruidenthee van Klooster Sint Josephsberg

Kloosters en kruiden hebben sinds jaar en dag alles met elkaar te maken. In de middeleeuwen, de tijd van Hildegard van Bingen en Clara van Assisi, werden de kruiden uit de kloostertuin op basis van ervaringskennis toegepast voor hun smaak en hun heilzame werking.

Deze lange geschiedenis kreeg in klooster Sint Josephsberg, van de Clarissen in Megen, nieuw leven ingeblazen, toen in de jaren ’90 van de vorige eeuw de keukenzuster een kruidentuin aanlegde voor de keuken. Er kwam verse kruidenthee op tafel en toen die in de smaak viel werden de kruiden ook gedroogd om geheel het jaar van de kruidenthee te kunnen genieten.
Later kwamen er variaties van kruidenmelanges voor verschillende momenten van de dag, en voor ondersteuning bij kwaaltjes. Elk kruid heeft diverse werkzame stoffen in verschillende hoeveelheden. Het is dan ook goed af te wisselen met het type kruidenthee.

De zusters en hun gasten drinken het hele jaar thee van verse of gedroogde kruiden uit onze tuin. Mede door de reacties van gasten op de kruidenthee en de vraag of deze ook te koop is zijn ze gaan denken over een productlijn voor de kruidenthee. Zij kunnen daartoe helaas niet alles zelf in hun tuin verbouwen en moeten dus ook (biologische) thee inkopen.

De zusters schrijven over hun thee:

Uit liefde voor het leven 
De kruiden in onze tuin worden met liefde verzorgd, met vreugde geplukt en met zorg gemengd. Het werken met kruiden voedt de eerbied voor en verbondenheid met de schepping. Daarin zijn we diep verbonden met Clara en Franciscus van Assisi, die zich in verwondering en dankbaarheid verheugden om al het goede dat onze zuster moeder aarde voortbrengt.

Zorgeloos genieten
De melanges zijn zo samengesteld dat de kruiden goed met elkaar samengaan. We hebben ons daarbij meer op de smaak gericht dan op geneeskracht. Alleen ‘Nachtstilte’ en ‘Veerkracht’ zijn melanges die ook een doel willen dienen, namelijk een goede nachtrust en verlichting bij verkoudheid. U kunt dus op ieder moment zorgeloos van onze kruidenthee genieten!

De kruidenmelanges van de zusters zijn te bestellen in de webwinkel.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!