Kloosterwandelingen

Stichting Pelgrimsgemeenschap De Wandelmaat organiseert klooster- en pelgrimsachtige wandelingen. Wandelen in de geest van de pelgrim. Vier kernwoorden staan hierbij centraal: ontmoeten, stilte, onthaasten en verwondering. Het is dus meer dan wandelen alleen.

Te gast in een klooster

Er zijn kloosterwandelingen van twee tot zeven dagen. De wandelmaat voegt zich naar het dagritme van de broeders of zusters. Je bent immers te gast in hun klooster. Het ritme bestaat uit de ‘getijden’ in de kloosterkerk en de maaltijden.
Onthaasten, stilte en verwondering ontvouwen zich elke dag op uiteenlopende wijze. In het kloosterleven sta je bovendien open voor bijzondere ontmoetingen. Het gesprek met een broeder of zuster is één van de hoogtepunten tijdens het verblijf. De deelnemers trekken met elkaar op in kleine groepjes van drie tot twaalf reisgenoten. Dit gebeurt onder leiding van een gids.

Ontmoeting

Elk mens gaat zijn eigen weg, maar zonder de ander gaat het niet. Juist kloosterlingen hebben meer dan wie ook weet van deze wijze van mens zijn. Bovendienkomt bij hen nog een specifiek punt naar boven: derelatie met de Ander, de Onzichtbare. Veel mensen zijn innerlijk op zoek naar de ander, al dan niet met een hoofdletter. De Wandelmaat probeert je bij die zoektocht behulpzaam te zijn. We beginnen niet voor niets onze wandelingen door de brandende pelgrimskaars aan elkaar door te geven en daarbij een wens uit te spreken.

Stilte

Soms zal de gids vragen een uur in stilte te wandelen. Of dat gebeurt, hangt af van de omstandigheden. Zwijgen en spreken wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Een gesprek buiten is zo anders dan in een afgesloten ruimte. De gerichtheid op elkaar is minder en de wind neemt je woorden mee nadat ze zijn uitgesproken. Een gesprek wordt daardoor onderdeel van het landschap en van de fysieke en geestelijke beleving tijdens de tocht. De ervaring heeft geleerd, dat de stilte gaandeweg meer centraal komt te staan; gesprekken ontstaan vanuit stilte en keren er weer naar terug.

Wie geïnteresseerd is in de kloosterwandelingen kan kijken naar het ruime aanbod op de site van De Wandelmaat.