Kloosterwandeling Rijnland

Op de Rheingauer Klostersteig in Duitsland kan men nu een pelgrimswandeling maken langs meerdere kloosters. De kloosterpelgrimage ligt in de buurt van Wiesbaden.

De streek de Rheingau is al sinds eeuwen bekend door de vele verschillende kloostergemeenschappen die er te vinden zijn. De kloosters zijn een beeldbepalend onderdeel van het kultuurlandschap en hebben de Rheingau en zijn wijnbouw beslissend gevormd.

Naast Kloster Eberbach is Hildegardiskloster in Eibingen, waarin nu een Benedictinessen gemeenschap leeft, bidt, werkt en een eerste klasse wijn verbouwt, het bekendst. Maar er zijn meer kloosters in Rheingau, die op deze bijzondere wandeltocht te ontdekken zijn.

De geschiedenis van kloostergebouwen en kerken vertellen nog steeds over het geloof van de mensen en zijn nog steeds bronnen van bezinning in het hectische leven van alledag. De 30 km lange Klostersteig nodigt uit om met je voeten, gedachten en harten een pelgrimstocht te maken en jezelf te vinden. De met meer dan 100 markeringen goed bewegwijzerde tocht voert van het voormalige cisterciënzerklooster in Eberbach naar het voormalige klooster Marienhausen. Op dit pad bevinden zich het Marienthal-klooster, dat wordt gerund door een Franciscaanse gemeenschap, het voormalige cisterciënzerklooster Nothgottes en de benedictijnse nonnen van het departement St. Hildegard. Nergens anders in Duitsland staan ​​ kloosters waar het geloof in God elke dag wordt beleefd, zo dicht bij elkaar als op de Rheingauer Klostersteig.

En net als bij een echte pelgrimage ontvangt men bij de kloosters een stempel. Speciaal daarvoor is er een pelgrimsboekje, bij alle kloosters verkrijgbaar.

De Etappes

  • Kloster Eberbach – Pfingstbachwiesen: 8,1 km
  • Pfingstbachwiesen – Schloss Johannisberg: 5,7 km
  • Schloss Johannisberg – Kloster Marienthal: 4,4 km
  • Kloster Marienthal – Kloster Nothgottes: 3,0 km
  • Kloster Nothgottes – Abtei St. Hildegard: 3,3 km
  • Abtei St. Hildegard – Ponyhof Ebenthal: 2,1 km
  • Ponyhof Ebenthal – Kloster Marienhausen: 2,9 km

De Kloosters
Bij het startpunt in het klooster van Eberbach kunt u een rondleiding plannen door het klooster, dat ooit werd gesticht door de beroemde Franse abt en wijnbouwspecialist Bernard van Clairvaux. Zijn broederschap startte en ontwikkelde de wijnbouw in de Rheingau. Het enorme kloostercomplex is tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard gebleven en is in de loop der jaren zorgvuldig gerestaureerd. Het Eberbach-klooster werd ook bekend door de uitgebreide verfilming van de middeleeuwse misdaadthriller “The Name of the Rose” met Sean Connery. Tot op de dag van vandaag is de indrukwekkende basiliek een van de belangrijkste locaties van het Rheingau-muziekfestival. Het klooster heeft ook een vinotheek met wijnproeverijen en verkoop.

Het Marienthal-klooster is nog steeds een echt bedevaartsklooster, waarin een wonderbaarlijke afbeelding van de heilige Maria wordt vereerd. De Franciscaanse gemeenschap biedt regelmatig kerkdiensten aan in de kleine kerk, en het aangrenzende grote bedevaartsoord is tijdens verschillende bedevaarten in de zomer vaak tot de laatste stoel bezet. Er is ook een zintuiglijk pad direct bij het bedevaartsoord met verschillende stations bij verschillende heilige afbeeldingen langs het kleine bos dat het klooster omringt. Het nodigt uit tot diepe reflectie.

Het St. Hildegard-klooster is vandaag de dag nog steeds een zeer levendig klooster, waarvan de benedictijnse gemeenschap elke dag de leer van St. Hildegard naleeft. Een bezoek aan de dagelijkse diensten in de indrukwekkende basiliek van het klooster geeft een dieper inzicht in de mystiek van deze wereldberoemde geleerde uit de middeleeuwen. Vooral het kloostercafé met specialiteiten uit de kloosterkeuken en de naastgelegen kloosterwinkel met een ruim aanbod aan zelf geproduceerde wijnen, speltproducten en handgemaakte kaarsen en sieraden zijn een bezoek waard.

De bestemming van de bedevaart is Kloster Marienhausen, een van de drie voormalige cisterciënzerkloosters in de Rheingau. Gedocumenteerd sinds de 12e eeuw, bestond het zonder onderbreking tot zijn opheffing in 1811. Het klooster werd wereldberoemd vanwege de tweede bekende vermelding van de druivensoort “rueßelinge” (Riesling) ter gelegenheid van een wijngaardpacht van het klooster in 1453. Midden op het terrein van de Sankt Vincenzstiftes Aulhausen, de kerkelijke instelling die al meer dan honderd jaar mensen met een verstandelijke beperking ondersteunt, ligt de romaans-gotische Saalkirche, die bij het klooster hoort. De afgelopen jaren is hier een unieke weg in de kerkgeschiedenis en in de geschiedenis van mensen met een beperking bewandeld: de Marienhausenkerk is de eerste kerk ontworpen door kunstenaars met een beperking. Dit vindt zijn verwerkelijking in de ramen, de Christusfiguur, in het Mariaaltaar, in het vloerwerk, maar ook in sculpturen en videowerken.

Uitgebreide informatie is te vinden via deze link.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!