Kloosterserie KRO-NCRV Kruispunt (2)

In de beste traditie van KRO-NCRV Kruispunt komt het programma in de decembermaand met een kloosterserie. Tv-kok en schrijfster Nadia Zerouali en oud-topbestuurder Merel van Vroonhoven nemen hun intrek in een klooster en geven zich over aan de omgeving en het levensritme van de religieuzen. Hoe kijken zij aan tegen het kloosterleven? Wat nemen ze mee als ze hun eigen dagelijks leven weer instappen? De Kruispuntkloosterserie: bijzondere ontmoetingen in Abdij Koningsoord in Arnhem en stadsklooster San Damiano in Den Bosch.

Op 13 december neemt Nadia Zerouali (45) haar intrek in het oude kapucijnenklooster in het centrum van Den Bosch. Hier is sinds 2018 stadsklooster San Damiano gevestigd, waar vier verschillende – franciscaanse – ordes onder één dak wonen. Zowel zusters als broeders leven, werken en bidden hier met elkaar en willen nadrukkelijk ook ‘franciscaan in de stad’ zijn. Tijdens de lockdown trokken ze er elke avond op uit om mensen een hart onder de riem te steken.

Nadia Zerouali is geboren en getogen Winterswijkse met Marokkaanse roots. Ze schrijft kookboeken en is tv-kok bij het populaire KRO-NCRV programma BinnensteBuiten. Nadia noemt zich 100% moslima, maar beleeft het geloof niet door vijfmaal per dag te bidden. Het gaat haar er vooral om een goed mens te zijn: ‘Dat is de kern van de meeste geloofsovertuigingen toch?’ Ze is nog nooit in een katholiek klooster geweest en is benieuwd naar het leven van de broeders en zusters. In San Damiano wordt niet in stilte gegeten, zoals in veel andere kloosters. Gelukkig maar, vindt Nadia. Want samen eten is wat haar betreft nou juist dé manier om mensen te verbinden: Aan tafel kun je met elkaar het gesprek aangaan. Samen eten nodigt uit tot elkaar beter leren kennen. Hoezo ben je dan stil?’

Kruispunt – maandag 13 december om 22.50 uur op NPO2.

Gemist? Hier kunt u de aflevering terugkijken.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!