Kloosters van binnen – Maria Laach

Maria Laach is de bekende abdij bij de Laacher See. Deze prachtige adbij trekt jaarlijks vele toeristen en bezoekers. En dat is niet voor niets, het is één van de mooiste kloosters van Duitsland. De abdij Maria Laach ligt in een prachtig gebied in de Eifel omsloten door natuur.

In 1093 gaf Graaf Hendrik van Laach opdracht voor de bouw en stichting van de abdij. In de loop der jaren zijn er meerdere graven geweest die verantwoordelijk waren voor de Maria Laach abdij. In 1156 werd de abdijkerk ingewijd. De bouw van de oostzijde van het klooster werd in 1177 voltooid en de westzijde was klaar in 1216.

Tussen 1220 en 1230 werd er een voorportaal aangebouwd met een binnentuin. In 1892 vond een nieuwe inrichting plaats door de Aartsabdij van Beuron. In de tweede helft van de vorige eeuw heeft er een renovatie plaatsgevonden. Dit prachtige klooster geldt als één van de belangrijkste bouwwerken in de Staufische (Romaanse)stijl.

De abdij werd oorspronkelijk Abdij Laach genoemd tot omstreeks 1862 de jezuïeten er de naam Maria aan hebben toegevoegd. De Latijnse naam is Abbatia (Maria) ad Lacum of Abbatia (Maria) Lacensis. (de naam “laach” is afgeleid van het oudhoogduitse woord “lacha”, van Latijn “lacus” = “meer”)

Voor wie reizen in deze tijden van corona niet aandurft, of wie liever reist vanuit de luie stoel is er dit filmpje van ruim 8 minuten. Het geeft impressie van het Benedictijner Klooster Maria Laach in der Vulkaan-Eifel. Het is een compilatie van foto’s uit het klooster, en van de kloostertuinderij.

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!