Kloosters en congregaties tijdens het rijke roomse leven in Brabant

Op de site Wierook, wijwater & worstenbrood, het rijke roomse leven in Brabant van 1900 – 1970  is een schat aan informatie, foto’s en herinneringen te vinden. Ook is er de mogelijkheid om zelf herinneringen achter te laten.

Er is een gedeelte gewijd aan de RK internaten, een gedeelte voor de kerken maar ook gedeelte voor de Brabantse kloosters. Wie op de link drukt, kan via de kaart bij alle kloosters in Brabant komen en lezen over hun geschiedenis. Op de site staat te lezen:

Het wemelde vroeger in Brabant van de ordes en congregaties, ze hadden bijna 700 kloosters in onze provincie! We hebben ze voor je op een rijtje gezet. Was er ook één in jouw buurt? Ben je ooit binnen geweest? Deel je herinneringen. Klik op de gemeente waarvan je de kloosters wilt ontdekken in verhalen en foto’s of Lees meer

De knop Paters en nonnen geeft toegang tot de verschillende congregaties.

 Paters en nonnen, ze waren overal: in het onderwijs, de zorg, de missie. 131 Congregaties in Brabant, levend volgens de regel van Augustinus, Benedictus, Franciscus, Dominicus of iets eigens.  Lees meer of bekijk het totaaloverzicht.

In het totaaloverzicht staat uitgewerkt welke congregaties waar in Brabant actief waren.
De site linkt ook door naar het Brabants Historisch Informatie Centrum, waar volop verhalen en foto’s te vinden zijn. Een rijke bron van informatie voor wie herinneringen aan de Brabantse kloosters en internaten heeft, maar ook voor wie geïnteresseerd is in speciale kloosterorden en hun geschiedenis.

 

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!