Kloostermarkt bij Abdij van Berne

Op zondag 12 september a.s. op Open Monumentendag wordt in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther, met name vanwege ‘900 jaar Norbertijnen’, een unieke kloostermarkt georganiseerd.

Op deze feestelijke dag worden in de abdij lezingen gehouden over het abdijleven, de geschiedenis, de bibliotheek, over pelgrimeren en spiritualiteit, zijn er optredens in de abdijkerk, is er een terras met live-muziek en kloosters en regionale producenten presenteren hun huisgemaakte producten of diensten.

Daarnaast zijn er regionale ambachten te zien, is er een ‘stille’ kloosterlunch en is er o.a. een openbare verkoop van overtollige abdijmeubelen. En natuurlijk wordt ook het Berne Abdijbier geschonken.

Deze kloostermarkt vindt plaats op het terrein van de Abdij van Berne, Abdijstraat 49 in Heeswijk-Dinther en begint om 12.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Een hele middag dus.

Laatste bericht

De kloostermarkt die door de Abdij van Berne op 12 september zou worden georganiseerd, kan helaas niet doorgaan. Beperkingen vanwege Corona-maatregelen maken het nog onmogelijk om de markt in de geplande vorm te organiseren. Het ontmoetingsfeest bij gelegenheid van het 900 jaar bestaan van de Norbertijnen, leek een mooie combinatie te kunnen worden met nationale monumentendag (zondag 12 september).

Wij hadden niet gedacht dat de regelgeving vanwege Corona nog roet in het eten zou kunnen gooien. Na overleg met de gemeente over de te nemen maatregelen in verband met het verkrijgen van een vergunning, hebben wij nu jammer genoeg moeten besluiten om deze manifestatie af te blazen. Te veel onderdelen van de gemaakte plannen moesten ingeleverd of aangepast worden in hun vorm. Daarmee kon er geen open en vrij toegankelijke kloostermarkt worden gemaakt, waarin juist veel aandacht voor ontmoeting en inspiratie wordt nagestreefd.

Voor de tweede maal dit jaar ziet de abdij van Berne zich dus genoodzaakt om de geplande kloostermarkt te annuleren. Oorspronkelijk zou deze plaatsvinden op 24 mei: tweede Pinksterdag, maar toen waren manifestaties nog niet mogelijk. Als uitwijkdatum werd gekozen voor zondag 12 september in combinatie met nationale monumentendag. De hoop dat allerlei culturele manifestaties tegen deze tijd steeds meer mogelijkheden zouden krijgen, hield lang de verwachting in stand dat de geplande kloostermarkt ook door zou kunnen gaan.

Nieuwe datum: 6 juni 2022
Het plan voor een kloostermarkt bij de Abdij van Berne blijft bestaan! In deze tijd van het jaar is een “open lucht”-gebeuren niet zo voor de hand liggend. Uitkijkend naar het volgend jaar blijkt de Tweede Pinksterdag op 6 juni 2022 te vallen. Die 6e juni is uitgerekend de jaarlijkse herdenkingsdag van Norbertus, de stichter van de orde van de Norbertijnen. Een betere datum voor de kloostermarkt  kunnen we ons nu eigenlijk niet voorstellen.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!