Ga naar hoofdinhoud

Wij bereiden – Zuster Emmanuël Maas

In de kloosterkeuken de maaltijd bereiden, soms sober en soms met vijf gangen. In de refter gezamenlijk eten, soms in stilte en soms met gesprekken. Maar één ding is zeker kloosterlingen koken en eten met smaak en aandacht.

‘Ik heb heel anders leren koken.’

In steeds meer boerderijwinkels, landwinkels en kloosterwinkels zijn jams, spreads en kruidentheeën van De Vegetarische Zuster te vinden. Zuster Emmanuël Maas, één van de gezichten achter de productielijn, heeft ook de leiding over de keuken van de clarissen in Megen. ‘En als je hier een bepaalde taak hebt, krijg je ook de mogelijkheid tot vorming’, vertelt ze. ‘Ik heb in 2016 een opleiding gevolgd aan de Groene Kookacademie. Daar heb ik heel anders leren koken: niet vleesvervangend, maar écht vegetarisch.’

Zuster Emmanuël legt uit wat het verschil is. ‘Heb je wel eens gehoord van de Wereldmaaltijd?’ vraagt ze. ‘Dat is de hoeveelheid voedsel die iedere wereldburger op aarde zou kunnen eten bij de huidige voedselproductie. Daar staat geen vlees op, geen vis… maar wel meer dan 400 gram groente per dag. Dat is veel meer dan de 250 gram die het Voedingscentrum adviseert. Er is dus genoeg voor iedereen, als het maar eerlijk verdeeld zou zijn. Als je bij een maaltijd vleesvervangend kookt, blijft de samenstelling alsnog hetzelfde. Maar bij vegetarisch koken kijk je waar een maaltijd uit moet bestaan om volwaardig te zijn. Je zoekt dus geen alternatief voor vlees, maar je stelt je maaltijd echt anders samen.’

In haar kookworkshops werkt zuster Emmanuël met de Vegachecklist: ‘Een maaltijd bestaat dan uit 50% groenten, 20% granen, 20% eiwitten, 5% vet en 5% kruiden en specerijen. Zo krijgen mensen handvatten om zelf ook voedzame én lekkere vegetarische maaltijden samen te stellen. Tijdens de workshops koken en eten we samen. Wat over is krijgen de deelnemers in bakjes mee naar huis, dan kunnen ze hun partners of kinderen laten proeven. En zo voorkomen we voedselverspilling. Ook bij De Vegetarische Zuster kiezen we daarom bewust voor producten die lang houdbaar zijn. Nieuwe recepten wordt overigens eerst geproefd en gekeurd door onze medezusters. Het is echt een gemeenschappelijk product.’

‘We hebben hier nu ook een bescheiden voedselbos’, vertelt zuster Emmanuël. ‘Dan kan ik in de toekomst gewoon even de tuin induiken. In het voedselbos zijn niet alleen ingrediënten te vinden die voedzaam zijn voor onszelf, maar ook voor de bodem, voor insecten… Het voedselbos bevat dus voeding voor de hele schepping. Het is toekomstbestendig én past ook echt bij onze franciscaanse spiritualiteit: alle schepselen zijn broeders en zusters van elkaar.’

In 2024 zal zuster Emmanuël starten met een nieuwe reeks kookworkshops. In het voorjaar een digitale cursus, in het najaar de fysieke reeks. www.devegetarischezuster.nl/kookworkshops/

Uit Klooster! 25 Aan tafel, blz. 74-75
Foto: Rogier Veldman

 

Boeken

Paus Franciscus – Hoop laat je nooit in de steek – als pelgrim onderweg