Klooster Wittem bereidt zich voor op de toekomst

De congregatie van de redemptoristen, eigenaar van Klooster Wittem, heeft besloten in zee te gaan met de Lenferink Groep te Zwolle. Deze vastgoedbeheerder is voornemens om Klooster Wittem te kopen, waarbij de communiteit in de gelegenheid gesteld wordt om in het gebouw te blijven wonen en haar pastorale werk rond kerken en kapellen voort te zetten. Het hoofdgebouw zal worden geëxploiteerd door de Blueprint Group te Nieuwegein, een landelijk opererende woon-zorgaanbieder, die op verschillende plaatsen in Nederland nieuwe woon- en zorgconcepten ontwikkelt en aanbiedt.

De Lenferink Groep en de Blueprint Group werken o.a. ook samen in Huize de Berg in Heerlen, dat vorig jaar door de Kleine Zusters van de H. Joseph is verkocht.

De beoogde nieuwe eigenaar en exploitant willen graag dat de Kloosterbibliotheek een culturele functie in het Heuvelland behoudt.

In de komende maanden zullen de drie partijen verder met elkaar in gesprek gaan over de praktische uitwerking van de samenwerking, waaronder de plaats van de leefgemeenschap in het gebouw, de eigen verantwoordelijkheid van de redemptoristen voor het pastorale werk in kerk en kapellen, het woonzorgconcept van de exploitant en het toekomstige gebruik van de Kloosterbibliotheek.

De redemptoristen hebben het afgelopen jaar al gewerkt aan een plan voor herinrichting van Gerarduskapel en Kloosterkerk om deze, naast het huidige gebruik voor liturgische vieringen, persoonlijke devotie en bezinning, geschikt te maken voor verschillende nieuwe functies.

De partijen verwachten in de loop van het voorjaar een koopovereenkomst te kunnen tekenen, waarna de overdracht aan het einde van dit jaar zal kunnen plaatsvinden.

Foto: Rogier Veldman