Klooster Rijsbergen Schiermonnikoog geopend

Het klooster op Schiermonnikoog werd zondag 28 februari geopend. Bisschop Ron van den Hout van het bisdom Groningen-Leeuwarden was aanwezig bij de opening en heeft het klooster ingezegend. Dat deed hij voorafgaande aan de zondagsmis waarin hij samen met abt Alberic Bruschke voorging.

Sinds 2015 zijn de broeders, afkomstig uit Klooster Sion in Diepenveen, al aanwezig op Schriermonnikoog. Hun plannen voor de bouw van een nieuw klooster in de duinen stuitten op weerstand bij de bewoners, zodat er een andere oplossing gezocht werd. Dat werd de voormalige  herberg Rijsbergen. Na een verbouwing in 2020 kon het klooster nu officieel in gebruik worden genomen.

De kleine communiteit bestaat thans uit zes cisterciënzers (ook wel bekend als trappisten) onder wie één kluizenaar, en twee karmelieten. Cisterciënzer monniken leven volgens de kloosterregel van de heilige Benedictus. Hun leven speelt zich grotendeels in stilte en wordt gekenmerkt door een afwisseling van gebed en werk.

Het klooster ligt aan de rand van het dorp. Zee en strand, duinen, bossen en kwelders zijn vlakbij. Doorgaans is het stil in de directe omgeving van het klooster, maar niet altijd. Het klooster zelf nodigt uit de innerlijke stilte op te zoeken.

Het klooster is kleinschalig en kan maximaal tien monniken en zes gasten herbergen. Monniken en gasten leven afzonderlijk van elkaar in eigen gedeelten. De kapel is gemeenschappelijk. In de kloosterkapel kunnen naast de gasten nog tien tot twintig bezoekers aanschuiven. Zolang de corona maatregel van anderhalve meter nog geldt kan de kapel, naast de zes gasten uit het gastenhuis, nog slechts ongeveer zes bezoekers herbergen.

Gasten
Het klooster ontvangt alleen individuele gasten, geen groepen. De hele maand maart is het gastenhuis nog gesloten.
Gasten krijgen een kamer met toilet en douche. Er zijn uitsluitend eenpersoonskamers. Iedere kamer heeft een kleine keuken, zodat ieder voor de eigen maaltijden kan zorgen. De winkels in het dorp zijn dichtbij en goed voorzien. Er zijn geen gezamenlijke maaltijden. Linnengoed voor bed en keuken zijn tegen betaling verkrijgbaar. Er is een huiskamer voor de gasten, om elkaar te ontmoeten of een boek uit de boekenkast te lenen.

De prijs
De prijs wordt vijftig euro per dag. Deze prijs is nodig om klooster en gastenhuis gaande te houden, maar mag uiteraard geen belemmering zijn om hier te gast te zijn.

Reserveren
Mail naar de gastenbroeder voor een reservering (Let op, het gastenhuis is nu nog gesloten): gastenhuis@kloosterschiermonnikoog.nl

Beeld: Nachtzon Media / Anne Christine Girardot

 

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!