Klooster! 18 Pelgrimeren

Voorwoord van de nieuwe Klooster!

Waar kun je zeggen dat je in je vak nog steeds bij mag leren als je 66 jaar bent? Wanneer maak je mee dat je voor het eerst AOW ontvangt en toch bijna elke dag nieuwe levenslessen hoort? Hoe kun je het voor elkaar krijgen dat je bij de senioren hoort en niettemin met je oren staat te klapperen bij de zoveelste ontdekking over levensvreugde? Het antwoord is genade en nog eens genade. Want het is en blijft een groot voorrecht dat ik al vijf jaar betrokken mag zijn bij dit prachtige tijdschrift, met een inspirerende eindredacteur, een gedreven redactie, een onnavolgbare vormgever en fantastische auteurs en fotografen. Het is een jongensdroom dat ik ook nog steeds op pad mag gaan en vol verwondering naar de verhalen van anderen mag luisteren. Zo was ik te gast bij Marjoleine de Vos, dichter, neerlandica en journalist. Ze wandelt iedere dag door de lege ruimte van het Groningse land. En ze vertelt me dat ze altijd op pad gaat, hoe ellendig ze zich ook voelt. Want je komt altijd anders terug dan je vertrekt. Alleen die zin al was de moeite waard van een reis die ongeveer de hele dag in beslag nam. Nog zo’n zin: ‘Uitzicht genoeg, ruimte genoeg, maar je kijkt te ver, want het gaat om het kleinste teken dat je gegeven wordt, de haas die wegsnelt.’ En: ‘Met vrienden en naasten praat je vaak over het leven, als je wandelt deel je in het leven.’ Deze drie zinnen doen me na zoveel jaar anders kijken naar de pelgrimage die ik in maart altijd maak, de Stille Omgang. Midden in de stad, geen uitzicht, veel volk, hoop lawaai, de geur van wiet op veel plekken en toch zijn de woorden van Marjoleine de Vos ook hier zo waar. Want ik deel daar in Amsterdam in de stilte van het gebed, ik hoef alleen maar aan te sluiten bij de eeuwen en eeuwen voor mij en ik kom anders aan dan ik vertrek. Daarom loop ik ook dit jaar graag deze pelgrimstocht, al is het maar om te danken dat ik nu al vijf jaar mag leren over het leven. Ik hoop en bid dat u dat ook doet, als u deze editie van Klooster! leest.

Leo Fijen

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!