Kijktafel Werelddierendag – Sint Franciscus

Een kijktafel vertelt een verhaal op een schaal. Het is een eenvoudige manier om het onzichtbare zichtbaar te maken, en zo in huis aandacht te besteden aan de seizoenen, feesten en gedenkdagen. Deze maand een kijktafel over Sint Franciscus, als verwijzing naar Werelddierendag. 

Wat zie je?

Op een donkerbruine, leren placemat liggen enkele herfstbladeren.
Er is een grillig gevormde houten schaal bovenop gezet, die aan de binnenkant bekleed is met parelmoer, met daarop een afbeelding van Franciscus van Assisi omringd door vogels.
Op de rand van de schaal zitten ook enkele ‘echte’ vogeltjes.
Het lichtje staat in een donkergroen aardewerken houdertje op de tekst-onderzetter met de tekst ‘Dank voor alles wat groeit en bloeit’*

Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor 4 oktober, Werelddierendag?

Op Werelddierendag is het al bijna herfst. Dierendag is bewust gekoppeld aan de feestdag van de Franciscus.
Franciscus van Assisi, de heilige die radicaal koos voor armoede en soberheid is van onschatbare waarde voor kerk en wereld.  Daarom staat hij op een natuurlijk gevormde, houten schaal, die wel bekleed is met kostbaar parelmoer.
Franciscus noemde alle dieren zijn zusjes en broers. Er zijn verschillende legendes over Franciscus van Assisi bekend. Een daarvan verhaalt over het feit dat de mensen hem maar een rare snuiter vonden en niet naar hem wilde luisteren. Toen ging hij maar preken voor zijn ‘zusjes’ de vogels. Zij streken bij hem neer en luisterden wel aandachtig naar hem.
De donkerbruine kleur van de placemat verwijst naar de kleur van de pijen van de Franciscanen, een kloosterorde – gesticht door Franciscus – die tot op de dag van vandaag bestaat.
De tekst ‘Dank voor alles wat groeit en bloeit’  zou een compacte samenvatting van zijn beroemde Zonnelied kunnen zijn. Een lied waar hij de schepping bezingt: broeder zon, zusje maan, broeder wind, zuster water, broeder vuur, en zuster aarde: onze moeder die ons voedsel, planten, bloemen geeft…

* De onderzetter zit samen met drie andere dubbelzijdige onderzetters-met verschillende teksten-in de kaft van het Kijktafelboek verborgen.

Ellie Keller-Hoonhout

Op Ellie’s blog is ook elke maand een – nieuwe –  kijktafel te vinden.