Kijktafel Vrede – Vredesweek

Een kijktafel vertelt een verhaal op een schaal. Het is een eenvoudige manier om het onzichtbare zichtbaar te maken, en zo in huis aandacht te besteden aan de seizoenen, feesten en gedenkdagen. Deze maand een kijktafel over vrede, als tastbare uiting van de Vredesweek. 

Wat zie je?

Op een stukje groene – bijna doorzichtige- stof zijn enkele herfstbladeren geschikt. Daarop ligt een stukje  schors geflankeerd door een viooltje in een laag paars vaasje.
Op en voor de schors zijn twee duifjes geland. Ze hebben een briefje bij zich (verkrijgbaar in de wereldwinkel).
Het lichtje staat in een paarse glazen houdertje en brandt op de onderzetter met de tekst ‘Om een betere wereld’ *

Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de Vredesweek (15 – 23 september)

De fijne, delicate stof die de ondergrond van de kijktafel vormt, zegt ons dat vrede iets kwetsbaars en broos is.
Het viooltje staat in de beeldende kunst voor eenvoud en nederigheid. Met deze eigenschappen behoort een mens meestal tot de vredelievenden op aarde.
De duifjes zijn vredesduifjes en dragen een vredeswens met zich mee. Je kunt jouw persoonlijke wens en/of die van je kinderen op het briefje schrijven.
Als het lichtje brandt klinkt meteen ons gebed om een betere wereld waar mensen – waar ook ter wereld- in vrede mogen leven!

* De onderzetter zit samen met drie andere dubbelzijdige onderzetters-met verschillende teksten-in de kaft van het Kijktafelboek verborgen.

Ellie Keller-Hoonhout

Op Ellie’s blog is ook elke maand een – nieuwe –  kijktafel te vinden.