Kijktafel Advent

Een kijktafel vertelt een verhaal op een schaal. Het is een eenvoudige manier om het onzichtbare zichtbaar te maken, en zo in huis aandacht te besteden aan de seizoenen, feesten en gedenkdagen. Deze maand een kijktafel voor de Advent.

Wat zie je?


In een stervormige, houten vorm is een metalen houder gemonteerd met plaats voor waxinelichtjes op verschillende hoogtes.
Er zijn vier waxinelichtjes in de houder gezet.
De houten ster is gevuld met groen blijvende takjes als taxus, conifeer, hulst en eucalyptusblad.
Op de achtergrond staat een engel, die een opengeslagen boek vasthoudt.

Welk verhaal vertelt deze kijktafel voor de Advent?


De ster verwijst naar het Kerstverhaal waar de drie wijzen uit het oosten een nieuwe ster ontdekken. Dit nieuwe teken aan de hemel wijst op de geboorte van een bijzondere koning. Zij reizen de ster achterna, die hen uiteindelijk naar Bethlehem brengt.
De groene takken symboliseren de hoop en het leven.
Iedere zondag van de vier weken durende Advent steken we een volgend lichtje aan. Zo wordt het steeds lichter naarmate Kerstmis, het feest van het licht, dichterbij komt. Een van de bekendste namen van Jezus is ‘het Licht der wereld’.
De engel kondigt het al aan en vertelt ons een blijde boodschap: ‘Maria is door de hemel uitgekozen om de moeder te worden van Jezus. Ze zal een zoon ter wereld brengen en dit kind zal het aanschijn van de aarde voorgoed veranderen…’

Ellie Keller-Hoonhout

Op Ellie’s blog is ook elke maand een – nieuwe –  kijktafel te vinden.