Kerstperen

Stoofperen en cranberry compôte kan je wel aanmerken als bekende gasten op de kersttafel. De smaken in combinatie bieden weer een nieuwe twist en verrassing.

Boodschappen

1,5 kg stoofperen
1 zak cranberries (veenbessen)
150 gram suiker
kaneel(stokje)
1 glas rode wijn
aardappelzetmeel


Aan de slag

Schil de stoofperen, snijd ze van stokje naar kroontje middendoor en verwijder het klokhuis.
Leg de stukken peer in een pan. Die de gewassen cranberries erbij, de suiker en het kaneelstokje. Schenk een flink glas rode wijn erbij en vul aan met zoveel water dat de vruchten niet onder komen te staan.

Zet de pan op een hittebron en breng aan de kook. Vervolgens op ‘laag vuur’ ongeveer 2 uur laten stoven tot de peren zacht en rood zijn en de cranberries moezig.
Zet/leg de peerstukken in een schaal. Los, wanneer je de ‘vloeistof’wat wil binden, een eetlepel aardappelzetmeel op in een beetje koud water en roer dat erdoor. Even aan de kook laten komen en de cranberries over de peren gieten. Warm of koud bij de maaltijd serveren.

Smakelijke Kerst!

Gérard Martens

Voor ’t laatst

Sinds een paar jaar heeft Gérard, behalve voor zijn parochiemagazine in Utrecht ook voor Kloostermagazine.nl  een recept verzorgd. Vanaf deze maand is hij met pensioen. Hij schrijft:

“Soms helemaal zelf bedacht en geprobeerd, andere keren geïnspireerd door de kookkunsten van anderen. En in de column bij het recept heb ik steeds een poging gedaan een verbinding te maken tussen wat er op ons bord komt en de wijze waarop we in het leven staan en wat er in de wereld omgaat. Wat je eet is verbonden met wie je bent. Die linkjes waren verschillend van aard, de een meer geslaagd dan de ander. De tijd van het jaar, een feestdag, een thema of een ‘gedachte’. Het plaatje dat u bij de beschrijving aantrof was altijd het ‘eigen maaksel’. Na de fotosessie hebben we dat opgepeuzeld.
Ook was het leuk te merken dat de recepten gelezen en ook gebruikt werden. Best vaak kreeg ik een reactie. De meest verrassende en gedenkwaardige daarvan overkwam me fietsend langs de Domtoren waarbij over het plein schalde ‘Wat een verrukkelijke appelmoes’ (met gember)! Voor mij was het een groot genoegen deze rubriek te maken.”

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!