Kerkenroutes

De website van Open Kerken verzamelt de mooiste wandel-, fiets- en autoroutes langs de Belgische en Noord-Franse kerken en kloosters. Een schat van informatie voor een sportief en spiritueel voorjaar. Pelgrimsroutes, bijzondere gebouwen, verhalen en legendes.

Op de Fiets
Voorbeeld van een route op de fiets is de route (26 km) langs Nieuwe Benedictijnenabdijen in de buurt van Namen. Wie de route bekijkt krijgt informatie over de route en gebouwen, kaartjes, openingstijden etc.
Dit circuit heeft een voordeel: het volgt grotendeels de RAVeL, de oude spoorlijn die ooit Dinant met Tamines verbond. Het pad dat naar de abdij Saint-Benoît de Maredsous loopt langs de vallei van de Molignée. Dit riviertje stroomt door een landschap van bergkammen en valleien waar beboste of gecultiveerde en begraasde gebieden hier en daar door elkaar heen stromen. Door de wandeling na de benedictijnenabdij te verlengen, kan de pelgrim naar Saint-Gérard de Brogne, een oud bedevaartsoord.

Te voet
Deze tour laat u toe om een unieke regionale kunst te ontdekken, geproduceerd door monnikskunstenaars uit de eerste helft van de 20e eeuw. U zult de ongerepte landschappen van de Blequin- en Aa-dalen waarderen. Tussen Wisques en Leulinghem kunt u de oude kathedraal van Saint-Omer zien. Een reis die natuur en cultuur combineert, te doen met het gezin. De route Het artistieke erfgoed van de monniken van Wisques 2 ligt ten zuiden van Calais, net over de grens in Frankrijk en is minder dan 10 kilometer. Deze jonge abdij, op initiatief van pater Savaton, is in staat geweest om talenten aan te trekken die op artistieke wijze vorm hebben gegeven aan deze prachtige plek en de omliggende kerken. In de jaren 1930 bouwde Dom Paul Bellot, een monnik-architect, het nieuwe gebouw naast het oorspronkelijke “grote kasteel”, met inbegrip van de refter, twee verdiepingen met cellen en de prachtige kloostergalerij. In 1946 werden de Monastic Art Workshops opgericht, waarin een groep kunstenaarsmonniken werd samengebracht.

Met de auto
Kerken in de Ardennen door de eeuwen heen, is een autoroute van 39 km. die deel uitmaakt van zes routes ontworpen door het netwerk Open Kerken, “Van kerktoren naar kerktoren in het hart van de Ardennen”: 11 kerken in La Roche-en-Ardenne, Rendeux, Manhay en Tenneville openen de deuren om hun geschiedenis, hun schatten en hun unieke sfeer met u te delen. Bij de route hoort een brochure met veel informatie over de route en de te bezoeken kerken.

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!