Jean Vanier overleden

De stichter van de internationale gemeenschappen van L’Arche (De Ark), de Canadees Jean Vanier, is op 90-jarige leeftijd in Parijs overleden.

Vanier koos aanvankelijk voor een carrière bij de Britse en Canadese marine en vocht in de Tweede Wereldoorlog. In 1950 nam hij daar ontslag om wijsbegeerte te gaan studeren. Hij zocht een andere manier van leven, waarin carrière maken niet het belangrijkste was.
Hij besloot Jezus te volgen en alles op te geven. Na een studie theologie en filosofie schreef hij een proefschrift over Aristoteles, en ging vervolgens werken als docent filosofie.

Wanneer hij op een rondreis door Frankrijk instellingen voor mensen met een verstandelijke handicap bezoekt, is hij geschokt door de omstandigheden waarin deze mensen moeten leven. Hij besluit twee van de mensen die hij ontmoet heeft in huis te nemen: De eerste Arkgemeenschap.

Vanier sticht deze eerste Arkgemeenschap (L’Arche) genoemd naar de ark van Noach in 1964. Mensen met en zonder beperking leven in deze gemeenschap samen.

Er zijn nu meer dan 150 gemeenschappen in 38 landen. Deze gemeenschappen laten zien hoe het respectvol samenleven van zwakken en sterken kan leiden tot een waardevol leven voor allen. Nederland heeft twee huizen van De Ark. In ons land is De Ark vooral bekend geworden door de priester Henri Nouwen, die langere tijd in een Arkgemeenschap woonde.

Meer lezen over het leven in een Arkgemeenschap?
Lees het boek Ontwapenende Kracht.  Auteur Christian Salenson neemt in dit boek het leven in de gemeenschappen van de Ark, waar mensen met een mentale beperking en hun begeleiders samenleven, als uitgangspunt. De bevraging die hij van daaruit richt naar de maatschappij en de Kerk overstijgt ruimschoots deze context.

 

 

Foto Jean Vanier: John Morrison