Jaar van het Brabantse Kloosterleven

2021 staat in het teken van het Jaar van het Brabants Kloosterleven, dat door de provincie Noord-Brabant wordt georganiseerd.

Het kloosterleven en Brabant zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Bijna 700 gebouwen en de levensverhalen van ontelbaar veel Brabanders zijn daar getuige van. De provincie Noord-Brabant vindt het belangrijk dat het verhaal en de maatschappelijke waarde van het kloosterleven wordt doorgegeven aan toekomstige generaties. Het jaar 2021 is daarom uitgeroepen tot het jaar waarin het Brabantse kloosterleven op verschillende manieren voor het voetlicht wordt gebracht.

Jubilea
Directe aanleiding voor dit bijzondere jaar is dat verschillende kloosters in 2021 hun jubileum vieren. Zo bestaat bijvoorbeeld het klooster Sint Agatha aan de Maas bij Cuijk in 2021 al 650 jaar. Veel kloosters kennen een lange en bewogen geschiedenis. Maar niet alleen die geschiedenis is interessant. De waarden die de kloosters vertegenwoordigen – zoals contemplatie en zorg voor elkaar – zijn actueler dan ooit. Het besef van het belang van de kloosters voor de huidige samenleving dreigt echter langzaamaan te verdwijnen.

Kloosterpad en collectables
Om meer bekendheid te geven aan het Brabantse kloosterleven en om dit op een passende manier geschikt te maken voor publiek, heeft de provincie een aantal projecten ontwikkeld. Zo wordt in 2021 bijvoorbeeld Het Kloosterpad gelanceerd, een wandelpad van zo’n driehonderd kilometer dat langs tientallen bestaande en voormalige kloosters voert. Wandelaars kunnen tijdens hun tocht – door kunstenaars en designers ontworpen – collectables verzamelen die zijn geïnspireerd op de verhalen en gebruiken van de kloosters. Verder worden er bijvoorbeeld bijzondere kloosterlunches georganiseerd, krijgen bestaande kloosterproducten een nieuw elan en worden er nieuwe producten en diensten ontwikkeld.

Vijf ontwerpers gaan aan de slag met een ontwerp voor drie kloosterlocaties die gelegen zijn aan het Kloosterpad. Bij het ontwerp laten zij zich inspireren door symbolen, kleding, kleuren, voorwerpen en gebruiken om de idealen van kloosterordes door te geven. De ontworpen producten kunnen door bezoekers worden verzameld tijdens de wandeling langs het Kloosterpad, een wandeling langs 15 kloosters in Noord-Oost Brabant. Het pad wordt eind april 2021 geopend. Alle 15 verzamelitems worden een draagbaar souvenir van de wandeling. Doordat de souvenirs zichtbaar gedragen kunnen worden, kunnen de wandelaars elkaar herkennen en laten zien hoeveel etappes van het Kloosterpad gelopen zijn. Bij elk souvenir hoort een prentkaart die naar dierbaren verstuurd kan worden. Zowel de souvenirs als de prentkaarten zijn vanaf volgend jaar te koop op diverse kloosterlocaties. De opbrengst gaat naar de kloosters als bijdrage in hun voortbestaan.

Afbeelding: provincie Noord-Brabant

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!