In vuur gelouterd – Rabarber

In vuur gelouterd

De zomerperiode met vakantie biedt ook tijd, gelegenheid en de nodige afstand om te overwegen hoe het voor jou staat met ‘de levenszaken’. Ben je nog gelukkig met hoe je dingen doet? Gaat je (vrije) tijd naar zaken die je ter harte gaan? Voel je noodzaak bakens te verzetten? Het zijn niet de gemakkelijkste vragen – en toch heb je deze momenten soms nodig….. Dit ‘overdenken’ kan heftig zijn en grote verandering brengen.

Het beeld van vuur als kracht die beproeft, reinigt en loutert tref je op meerdere plekken in de Bijbel aan. Het benadrukt dat reflectie een serieuze en belangrijke bezigheid is en ook risico’s meebrengt. In contact met vuur veranderen dingen. Ze kunnen verteerd worden en in rook opgaan maar ook vuurbestendig blijken of hun kostbare kern tonen of uitgezuiverd worden. Voor het zover kan komen moet je wel bereid zijn door het vuur te gaan, niet weg te lopen voor een pijnlijk proces en op te offeren wat je in handen hebt. Door vuur heen worden dingen nieuw en anders.

Rabarber met aardbeien

Een bosje rabarber heeft soms wel iets van een bundel latten die je bij de bouwmarkt haalt. In de verste verte lijkt het ‘product’ nog niet op de zachte vloeibare moes die na het bewerken ‘op het vuur’ in de schaal op tafel staat. Een fris zurige zomergroente die we vooral ‘voor het lekker’ erbij eten.

Boodschappen

  • 1 kg rabarber
  • 200 gram aardbeien
  • 75-100 gram suiker/honing (naar smaak)
  • eventueel binden met aardappelzetmeel

Aan de slag

Was de rabarber-stelen. Verwijder de buitenste draderige vliesachtige ‘schil’ en snijd de steel in stukjes van 2 centimeter. Doe ze in een ruime pan. Was de aardbeien en snij ze in stukjes erbij. Voeg een beetje (een bodempje) water toe en zet de pan op hoog vuur. Zodra het water kookt geregeld omroeren en eventueel iets water toevoegen. De stukken rabarber vallen als ze gaar worden uit elkaar tot een zachte moes. Zorg ervoor dat het mengsel niet aanbrandt. Roer de suiker/honing erdoor, temper het vuur en laat het mengsel zacht bubbelend even doorkoken. Als de moes te nat blijkt kan deze met een beetje aardappelzetmeel gebonden worden. Goed doorroeren!

Eet smakelijk!

Gérard Martens

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!