Ik word – Hein Blommestijn ocarm

Vier religieuze zielen die het verlangen naar God delen en daar op eigen wijze uiting doen. Vier verhalen van verlangen. Hein Blommestijn ocarm sluit de serie:

‘Ik laat me meenemen in de liefde van God’

Verlangen. Hein Blommestijn (1943) onderzoekt het woord bedachtzaam. Niet verwonderlijk voor iemand met zijn CV: hij is onder meer theoloog, psycholoog en oud-hoogleraar mystieke theologie. Op zijn twintigste trad hij in bij de karmelieten in Boxmeer en na een wetenschappelijke loopbaan woont hij nu op Schiermonnikoog. Daar heeft hij zich aangesloten bij een nieuwe beweging: Ad montem. Leven in de leerschool van de Liefde. ‘Ik hoop dat steeds meer mensen het verlangen naar God in hun leven toelaten.’

Bij verlangen gaat het Hein niet om de menselijke behoefte aan leuke dingen. Juist niet: ‘Ik wil voelen hoe God naar mij verlangt. Aardse verlangens leiden me af van dat verlangen, beletten me te worden wie God voor ogen had toen Hij mij schiep.’ Het eiland is de uitgelezen plek om zich te laten meenemen in de liefde van God. Zijn stem weerklinkt in de wind en de golven, staat op de website van Ad Montem, dat ‘de berg op’ betekent. ‘Mijn ik verdwijnt steeds meer naar de achtergrond en de ruimte waarin God aan het werk is wordt zichtbaar. Ik ben een instrument van God, die bezig is een nieuwe wereld te scheppen. Waar liefhebben niet het gebruiken van de ander voor je eigen behoeften is, maar zuiver de ander beminnen als ander. Dat kunnen we eigenlijk alleen maar van God leren.’

Een nieuwe wereld, te beginnen bij leefgemeenschap Ad Montem, waar buiten de hokjes wordt gedacht, krachten worden gebundeld: ‘Religieuzen zitten opgesloten in hun identiteit. Terwijl, als onze identiteit ‘God’ is, vervallen de scheidslijnen tussen ordes en congregaties. Dát is religieus leven in de 21e eeuw: een open gemeenschap waarin we allemaal voor God bezig zijn.’

Overgenomen uit Klooster! 13, blz 80-81

Tekst: Kalien Blonden
Foto: Ilja Zonneveld

www.admontem.org

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!