Ik voel: Zuster Beatrijs ocso over engelen

Het is een kwestie van geloven, daarover zijn ze het wel eens. Verder blijft het zoeken naar woorden die er eigenlijk niet zijn. Engelen laten zich nu eenmaal niet vangen. Gelukkig zijn ze vaak dichtbij: in die trein, in een kwetsbaar mens en in de ogen van de heilige Michaël.

‘… dat magische moment waarop ik hem in de ogen kijk’

Zuster Beatrijs (1961) woont al meer dan dertig jaar in een klooster. Ze trad in bij de kanunnikes- sen in Maarssen, maar koos uiteindelijk voor het contemplatieve leven van de trappistinnen, eerst in Berkel-Enschot, nu in Koningsoord bij Arnhem. ‘De intensiteit van de roeping van God die ik als meisje voelde is er nog steeds. Het is de grond van waaruit ik leef.’ Toen ze in 1997 begon met het icoon-schilderen kwamen engelen voor haar steeds duidelijker in beeld, letterlijk en figuurlijk.

‘Engelen zijn geen sprookjesfiguren, ze bestaan wezenlijk. Sinds ik schilder zijn ze voor mij steeds persoonlijker geworden. Als ik ze ‘op de plank’ zet is het alsof ik een gesprek met ze voer. Alsof ze door de icoon heen stralen en mij inspiratie geven. Dat ervaar ik het sterkst als ik met gezichten bezig ben. Als ik het licht in de ogen zet, kijkt iemand je opeens aan, dat is heel intiem.’ In haar atelier hangt een icoon van aartsengel Michaël, die ze maakte tijdens haar opleiding in de Russische schildertechniek. ‘Als je begint moet je eerst Michaël schilderen. Hij is de strijder en houdt het kwade buiten. Zo creëer je een heilige ruimte waarin je schilderen kan en mag. Want een icoon is een doorkijkluikje naar het hemelse, ik probeer iets vast te leggen dat vanuit een andere wereld naar me toekomt.’

Zuster Beatrijs zal het komende jaar werken aan een grote icoon van Maria-Boodschap, met Gabriël, haar favoriete aartsengel. ‘Hij wordt ten voeten uit uitgebeeld en komt met vaart de blijde boodschap brengen. Dat hoop ik met mijn icoon te bereiken, dat je iets daarvan ervaart als je ernaar kijkt. Ik kan niet wachten om aan Gabriël te beginnen en verheug me op dat magische moment waarop ik hem in de ogen kijk.’

Uit: Klooster! 9
Tekst: Kalien Blonden
Foto: Gerard Oonk

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!