Ik tuinier – Zuster Lieve ocso

Bij alles wat stil kwam te staan door de coronacrisis, was er dat ene dat tegen de klippen op groeide en bloeide: de natuur. Een schitterende, stille lente, vol narcissen, bomen, vruchten en onverwachte vogels. Kloosterlingen over de relatie tussen hun tuin en God.

‘Werken in de tuin is bij God zijn’

Zuster Lieve (1962), cisterciënzerin, wist al vanaf haar veertiende dat ze een religieus leven wilde leiden. Waarom? ‘Dat is het mysterie van de roeping’. Ze trad in toen ze 21 was. ‘Net als verliefdheid, je kunt het niet uitleggen.’ Ze woont in priorij Klaarland in Bocholt, België, vlakbij de Nederlandse grens. De tuin onderhouden is een van haar taken. ‘Tuinieren is voor mij ontspanning. Maar ook bidden, een stukske bij God zijn. Ik zie God en het leven werkzaam in de tuin.’

Niet zolang geleden vroeg zuster Lieve zich af welke bloemen ze ook alweer in de pandtuin had geplant. Het groen was aan het ontluiken en ze kon nauwelijks wachten tot ze tevoorschijn kwamen. ‘Ik ben ongeduldig van aard, maar God gaf me hier een oefening in geduld. De natuur laat zich niet forceren, of je nou een bloem bent of een mens. Want hoelang ben ik al niet aan het bidden dat ik mag groeien in geduld, mildheid en zachtheid? Maar ik moet me overgeven aan de tijd van God.’

De bollen werden narcissen, Paasbloemen. ‘Toen ze opengingen, wiegden ze in de zon. Maar toen ging het sneeuwen en ik dacht: die zijn er geweest, ik had er echt leed van. Toch bleven ze staan en dat raakte me. Als zo’n bloem de kop niet buigt onder vrieskou en sneeuw, moeten wij ook niet buigen onder de eenzaamheid en pijn die de coronacrisis bij velen teweegbrengt. Hou je hoofd recht, net als de narcissen die getuigen van de verrijzenis en blijven staan voor het leven. Ze weten zich gedragen door de zon, door het licht, een verwijzing naar God. Zoals wij licht en warmte nodig hebben, zo hebben wij God nodig.’

In de kloostertuin van priorij Klaarland groeien verschillende soorten bessen, rabarber, appels en kweeperen. De zuster maken er confituur van die te koop is in de kloosterwinkel of via www.priorijklaarland.be

Tekst: Kalien Blonden
Foto: Gerard Oonk

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!