Ik tuinier – Broeder Columba osb

Bij alles wat stil kwam te staan door de coronacrisis, was er dat ene dat tegen de klippen op groeide en bloeide: de natuur. Een schitterende, stille lente, vol narcissen, bomen, vruchten en onverwachte vogels. Kloosterlingen over de relatie tussen hun tuin en God.

‘Groenten kweken herinnert mij aan mijn eigen groeiproces’

Hij groeide op in een volkswijk in Amsterdam-Noord. Natuur was ver te zoeken, er werd vooral op straat gespeeld. Er was weinig dat deed vermoeden het jongetje Patrick (1991), zou uitgroeien tot broeder Columba, die met liefde praat over zijn werk in de groente- en fruitkas van de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen. ‘Ik werd aangetrokken door de mystiek van deze plek, dat heb ik nergens eerder zo gevoeld.’

In de verzengende hitte van de kas geeft Broeder Columba zijn zintuigen goed de kost. Op ruim duizend vierkante meter staan tomaten, komkommers en talloze andere groenten, bloemen en kruiden. Als hij iets opmerkt dat de groei van zijn planten in de weg staat, zoekt hij een natuurlijke oplossing. Want hier wordt gewerkt volgens de principes van de permacultuur; een biologische manier van kweken. ‘Tijdens mijn tuinbouwopleiding werd gif gebruikt om zoveel mogelijk te produceren. Maar bij permacultuur gaat het om kwaliteit. Groenten krijgen weer hun oorspronkelijke smaak en hebben een hoger vitaminegehalte. Ik zie het als een terugkeer naar de oorsprong: toen God hemel en aarde schiep waren er ook geen gifstoffen.’

‘Als ik komkommers sta op te binden denk ik altijd aan mijn eigen groei. Het besef dat het zaadje dat ik heel voorzichtig heb geplant, uit is gegroeid tot de prachtige vrucht die ik door mijn handen laat gaan, herinnert me aan mijn begintijd als postulant. Het helpt me om eerlijk naar mezelf te kijken: hoe kan ik meer groeien en meer vrucht dragen? Het werken in de kas is tegelijkertijd een heel zintuigelijk ervaring: als ik met mijn handen een mooie vrucht voel, als ik over een blad wrijf en het ruikt lekker…dat is het doorstromen van Gods liefde voor de natuur. Van Gods liefde voor mij.’

De broeders maken mosterd, kruidenoliën en kruidenazijn met ingrediënten uit de kloostertuin. Deze producten zijn te koop in de kloosterwinkel. Vanaf 12 mei is de winkel weer beperkt open.
Meer info: www.abdijvanegmond.nl

Tekst: Kalien Blonden
Foto: Gerard Oonk

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!