Ik tast – Kluizenares Christiane de Wit

Stilte, leegte, ogenschijnlijke zinloosheid. Maar ook: een sociale roeping voelen en huizen herbouwen. En stamelen natuurlijk. Vier kluizenaars over hun leven. 

‘De grootste beproeving is de schijnbare zinloosheid’
Er hangt een steen in het columbarium waar ooit haar urn zal staan. ‘Zr. Christiane De Wit’, staat erop en daaronder in kleine letters: kluizenares. Christiane (1944) wil sterven zoals ze heeft geleefd, als religieuze en heremiet. Ze verliet dertig jaar kloosterleven voor haar verlangen, ‘een innerlijk moeten’. Als geprofest kluizenares woont ze in de uitgestrekte weilanden van de Belgische polder, aan de rand van een dorp.

Het is een levenskeuze die je niet in je eentje maakt, zegt Christiane. En ook niet van de een op de andere dag. ‘Je hebt iemand nodig om te onderscheiden of het echt jouw weg is. Is het geen vlucht? Is het een roeping, in die zin dat je gevraagd wordt door de Heer? Na een jaar of vijf was er geen twijfel meer, ik waagde de sprong in het duister.’ Ze woont al 23 jaar alleen. Af en toe ontmoet ze mensen, maar grotendeels leeft ze volgens een vaste dagorde van bidden en werken. Het duister waarin ze de sprong waagde is opgeklaard, het pad is helder. Maar makkelijk is het niet.

‘De grootste beproeving van het kluizenaarsleven is geconfronteerd worden met de schijnbare zinloosheid ervan. Dat kan uit het niets gebeuren, alsof er een leegte over je heen valt. In de loop der jaren leer je dat te relativeren, maar het blijft een opgave.’ Het lijkt tegenstrijdig, maar voor Christiane is het kluizenaarschap een sociale roeping. ‘Je doet het niet voor jezelf; het is een gebedsleven in dienst van God en de wereld. Ik voel me verbonden met die wereld. Mensen vragen soms hoe kun je je terugtrekken, terwijl er zoveel nood is? Als je gelooft in de kracht van het gebed, dan begrijp je de zin van het kluizenaarsbestaan.’

Uit: Klooster! 16 Kluizenaars, blz. 76 en 77
Tekst: Kalien Blonden, Foto: Selina de Maeyer

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!