Ik snoei: Lydia Nijhuis osb

Twee broeders en twee zusters vertellen over de magie van de tuinen waarvoor ze zorgen. Van pilaren en buxushagen, fruit en vijvers, kikkers in een poel en madeliefjes die slimmer zijn dan een grasmaaier.

‘Wat is de schepping schitterend’

Bijna een halve eeuw geleden kwam ze voor het eerst in de kerk van de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout. En ze wist: dit is mijn plek. Zuster Lydia Nijhuis is inmiddels 46 jaar benedictines en ze heeft geen dag spijt gehad van haar keuze. ‘Hier heeft God me geroepen. Dat gevoel was immens.’ Ze waakt over de abdijtuin, een van de mooiste tuinen van Nederland. Een laan met machtige beuken leidt naar zes hectare paradijselijk landgoed. Met honderden fruitbomen, walnoten, hazelaars, mispels, kastanjes en vlieren. Een grote vijver, eekhoorns, allerlei vogelsoorten en een bijenhotel. Maar de afgelopen anderhalf jaar veranderde dit paradijs gedeeltelijk in een werkplaats, omdat de abdij flink verbouwd werd.

De zusters zijn kleiner gaan wonen en hebben de helft van hun abdij afgestaan aan een woongemeenschap voor jongeren met een verstandelijke beperking. Zuster Lydia is druk geweest met het opruimen en sorteren van vier zolders vol spullen, verzameld in de loop van de 120 jaar dat de abdij bestaat. ‘Binnenkort hoop ik weer eens gewoon in de tuin te kunnen gaan zitten.’

Nog maar een paar jaar geleden zat ze nog wel eens op de knalrode elektrische grasmaaier, maar haar gewrichten laten dat niet meer toe. Wel denkt ze volop mee over het natuurlijke beheer en de toekomst van de tuin. En als ze geen tijd heeft om in de tuin te zijn, volstaat een blik door het raam: ‘Ik hou van de geweldige kracht en schoonheid die uitgaat van de natuur. Elk seizoen vind ik mooi, ik ben een allesgenieter. Nu geniet ik van de grote schakering kleuren, de bloeiende bomen en bloemen. Daar word ik blij en stil van: wat is de schepping schitterend. Het contrast met de oorlog in Oekraïne voel ik ook, ik zou willen dat de mensen daar konden delen in al dit moois.’

De kloostertuin van de zusters benedictinessen in Ooster- hout is (gedeeltelijk) alleen toegankelijk voor gasten van de abdij. Tijdens de jaarlijkse Open Kloosterdag in mei wordt de tuin soms opengesteld voor publiek.

Klooster! 19, blz. 76-77
Tekst: Kalien Blonden
Foto: Rogier Veldman

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 35!