Ik reis: Rob Hoogenboom ofm

‘Als pelgrim ontmoet je veel engelen onderweg’

Rob Hoogenboom (1947) is al een leven lang, vanaf zijn achttiende, Franciscaan. Zo rond zijn vijftigste nam hij een sabbatical om de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella te lopen. Even afstand van de dagelijkse beslommeringen, bezinning op de toekomst. Het werd een levensveranderende ervaring: ‘Ik heb het gevoel dat ik zelf tevoorschijn ben gekomen.’

‘Als je pelgrim bent ontmoet je veel engelen onderweg. Je maakt kennis met het arsenaal aan goedheid in de wereld. Mensen die je zien, die je de weg wijzen, te eten geven. Dat zal nooit het nieuws halen, maar die kant van het leven bestaat óók. Daardoor ben ik met veel meer vertrouwen gaan leven. Dit is de weg die ik wil gaan en ja, je verdwaalt, het regent, je voeten doen zeer. Tegenvallers horen erbij, dat heeft het lopen mij geleerd. Ik heb me voorgenomen daar mijn verdere leven niet meer over te zeuren.’ Na zijn pelgrimstocht richtte Rob Hoogenboom het stadsklooster La Verna in Amsterdam op, nog steeds een bloeiend centrum van (franciscaanse) spiritualiteit. ‘Een grote wending in mijn leven. Ik zag mezelf nooit als ondernemer die iets neer durfde te zetten. De moed om dat te doen heb ik opgedaan op de Camino.’

Lopen loutert, vat Rob Hoogenboom zijn ervaring bondig samen. Was zijn tocht naar Santiago een tocht weg van de dagelijkse sleur, zijn tweede reis, naar Assisi, ging juist ergens naar toe: ‘Naar de inspiratie van Franciscus. Lopen waar hij gelopen heeft. Met grote aandacht voor wat op je pad komt, van een bosje anemonen tot een slak. De Schepping komt dan op een heel andere manier tot je.’ Ook die ervaring heeft hem blijvend veranderd: ‘Ik ben veel geconcentreerder en maak beter gebruik van mijn kwaliteiten. Mijn pelgrimsreizen zijn iets heel kostbaars geweest in mijn leven.’

Klooster! | 7 Reizen blz. 78

Foto: Rogier Veldman

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!