Ik hou vast – Broeder Mark-Robin Hoogland cp

In een religieus leven is vertrouwen de basis. En toch is er een verhaal over dat andere moment: een moment waarop het moeilijk werd. Waar hielden ze zich toen aan vast? Vier gelovige antwoorden. Vandaag de laatste in de reeks Broeder Mark-Robin Hoogland cp.

Mark-Robin Hoogland (1969) is provinciale overste van de passionisten en woont in het passionistenklooster Sint-Gabriël in Haastrecht. Als hij zijn leven als een grafiek zou weergeven, loopt boven de nullijn een rechte streep: zijn basisvertrouwen. De lijn die de hoogte- en dieptepunten weergeeft, duikt nooit onder die streep. Zelfs de aanslag op zijn leven in 2006 was nooit een aanslag op dat vertrouwen. ‘Uiteindelijk zijn we geborgen bij de Eeuwige. Zelfs als we vallen, vallen we in Gods hand.’

De datum zal hij nooit vergeten: 26 juli 2006. Een zomeravond in Chicago, waar hij was om les te geven. Toen kruiste zijn pad dat van een bende. ‘Ik werd ernstig mishandeld en belandde op de intensive care. Ik heb het op wonderlijke wijze overleefd.’ Hij was boos, zeker, maar nooit op God. Zijn vertrouwen werd op de proef gesteld, absoluut, maar heeft die doorstaan. ‘Ik kan God niet de schuld geven van mensen die het kwade nastreven. Ik vertrouw erop dat Hij het goede wil en ben door Hem gesterkt in hoe hiermee om te gaan. In de jaren van mijn herstel heb ik een boek geschreven, Aandacht voor de Bron*. Dat is mijn antwoord op dat geweld. Een antwoord van geloof, hoop en liefde.’

In zijn pastorale contacten heeft hij vaak te maken met mensen die alle vertrouwen kwijt zijn. Hij luistert, stelt vragen, stelt zich kwetsbaar op: ‘Ik ben niet twijfel-loos, ik ben een mens, onderdeel van de lijdende schepping. Maar ik vertrouw erop dat God vertrouwen heeft in mij. Mijn dagelijks gebed en het leven in deze gemeenschap voeden die vertrouwensrelatie. Dat helpt mij om vertrouwen ook horizontaal, in een gesprek van mens tot mens, vorm te geven. Zo kan mijn vertrouwen in God iets teweegbrengen bij de ander.’

 

* Aandacht voor de bron. Bijbel en gebed voor elke dag werd uitgegeven bij Berne Media. Het boek is uitverkocht, maar tweedehands nog online verkrijgbaar.

Klooster!12, blz. 80
Tekst: Kalien Blonden, foto: Rogier Verldman Photography

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!