Ik hou vast – Broeder Geert-Jan Tielen

In een religieus leven is vertrouwen de basis. Daarover zijn ze het wel eens. En toch hebben ze alle vier een verhaal over dat andere moment: een moment waarop het moeilijk werd. Waar hielden ze zich toen aan vast? Vier gelovige antwoorden. Vandaag Broeder Geert-Jan Tielen.

Broeder Geert-Jan Tielen (1980) trad drie jaar geleden in bij de benedictijnen in de Sint-Willibrordsabdij in Doetinchem. Hij ervoer op jonge leeftijd hoe het is als je basisvertrouwen in één klap wordt weggevaagd. Toen hij tien was scheidden zijn ouders. ‘Het heeft lang geduurd voor ik weer kon vertrouwen, voor ik weer ergens echt thuiskwam.’

De kerk trok van jongs af aan, maar de zee ook. Geert-Jan koos de Zeevaartschool, maar in de buik van een schip kreeg hij een ‘Jona-ervaring’: ‘De profeet Jona moest van God naar Ninevé, maar stapte op een schip dat precies de andere kant opging. In de buik van een walvis komt hij tot inkeer. Ook ik voer naar het einde van de wereld om daar te ontdekken wat mijn roeping was.’ Pas onlangs heeft Geert-Jan ontdekt dat hij hoog-gevoelig is. Geuren, geluiden, maar ook gevoelens die mensen uitstralen maken een sterke indruk. ‘Het is een gave en een opgave. Ik pik dingen snel op, maar het put me uit. Ik ben aan het leren daar beter mee om te gaan.’

Dit jaar werd hij veertig. Een scharniermoment waarop ook de keuze voor zijn eeuwige professie zich aandient. ‘Vertrouw ik erop dat God wil dat ik hier blijf? Hij leidt me niet voor niets. Hij stuurt mensen op mijn pad die op hem vertrouwen, me laten zien dat je dan altijd komt waar je moet zijn. En al is het daar misschien anders dan verwacht, als je vasthoudt aan hoe je dacht het in elkaar zat, mis je een deel van je leven. Vertrouwen is een innerlijk weten dat het goed is zoals het is. Een gevoel van vrede, vooral in je eigen hart. Ik heb de lange weg genomen, maar dat jongetje van tien is eindelijk thuisgekomen.’

uit Klooster!12 blz. 74
Tekst: Kalien Blonden, foto: Rogier Verldman Photography

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!