Iconententoonstelling in Abdij van Egmond

Van 19 tot en met 31 oktober 2023 vindt in de Benedictushof van de Sint-Adelbertabdij in Egmond-Binnen een bijzondere iconententoonstelling plaats. In de expositie worden 25 iconen van twee Oekraïense icoonschilders getoond die gemaakt zijn op de restanten van munitiekisten. Het echtpaar Oleksandr Klymenko (1976) en Sonya Atlantova (1981) begon in 2014 met dit kunstproject.

Deze iconen op de restanten van munitiekisten verwijzen naar de twee kanten van de werkelijkheid van Oekraïne sinds 2014. Aan de ene kant is dat de hardheid, het geweld en de verwoesting van de oorlog, aan de andere kant het verlangen naar en het geloof in een hemelse werkelijkheid die leidt tot heelheid en bevrijding van kwaad.

Op 19 oktober om 14.30 uur is de presentatie van het werk door de kunstenaars.

Kunstproject
Een Oekraïens kunstenaarsechtpaar schildert iconen op Oekraïense munitiekisten en kratten waarin Russische geweren opgeborgen zaten.

Sinds het begin van de Russische invasie en de oorlog in Oekraïne legt een Oekraïens kunstenaarspaar zich toe op het schilderen van iconen op munitiekisten. Zo scheppen wij leven uit de dood en geven we uitdrukking aan onze gemeenschappelijke droom van vrede in Oekraïne, zegt Oleksandr Klymenko. Iconen hoeven volgens hem niet alleen maar gebeurtenissen van tweeduizend jaar geleden te weerspiegelen. Ze kunnen net zo goed een echo zijn van de tragische gebeurtenissen van een moderne oorlog. Oleksandr Klymenko en zijn vrouw studeerden aan de Nationale Academie voor Schone Kunsten en Architectuur in Kiev. Ze komen allebei uit een artistieke familie en hebben ook altijd al willen schilderen. Tegelijk zijn zij ook actief als schrijver. Hij schrijft surrealistische teksten over de oorlog. Zij schrijft kinderboeken, werd daarvoor zowel nationaal als internationaal bekroond en is voorgedragen voor de BBC Book of the Year-lijst.

Bidden met kleuren
Iedereen die iconen schildert, zoekt een hechte band met God en wil zich als persoon verbeteren. Voor mij zijn iconen met religieus geïnspireerde, menselijke beelden van God de meest perfect geschilderde afbeeldingen, zegt Oleksandr Klymenko. Zijn vrouw Sonia Atlantova bestempelt iconen schilderen als bidden met kleuren Zij herinnert eraan dat de Byzantijns-orthodoxe cultuur niet over het schilderen van iconen spreekt, maar dat iconen worden geschreven, het is een vorm van hagiografie (beschrijving van heiligenlevens, redactie) als het ware…

Munitie en geweren
De iconen op munitiekisten zijn stille getuigen van de oorlog en symbolen van de overwinning van het leven op de dood. Ze zijn geschilderd op de houten onderdelen van militaire munitiekisten die soldaten op de slagvelden in Oekraïne hebben achtergelaten. Soms zijn de scharnieren nog te zien. Tegenwoordig gebruikt het paar ook almaar vaker deksels van kisten voor Russische geweren, achtergelaten aan het front door het leger van Poetin. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan een mobiel ziekenhuis. Op dit moment is dat een ziekenhuis in de buurt van Charkov, zegt Klymenko.

Bron website Abdij van Egmond

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!