Iconencollectie Sint-Catharinaklooster online

Dankzij een team wetenschappers van de universiteiten van Princeton, Michigan en Alexandria kan de beroemde iconencollectie van het Sint-Catharinaklooster in de Sinaïwoestijn in Egypte voortaan online geraadpleegd worden.

De iconencollectie van het klooster wordt algemeen als een van de belangrijkste en oudste ter wereld beschouwd. Door de afgelegen ligging van het klooster overleefde de collectie de periodes van iconoclasme, waarin het vereren van iconen in de oosterse kerk verboden was. De collectie werd in het klooster pas in de jaren 1950 opnieuw in ere hersteld. De monniken gingen toen van start met het schoonmaken en herstellen van de kunstwerken. Dankzij de samenwerking met de universiteiten wordt nu een volgende stap gezet.

De icoon van Christus Pantocrator (zie afbeelding), die gemaakt werd in de zesde eeuw, is een van de bekendste en populairste iconen in de orthodoxe wereld. Samen met duizend andere iconen van het klooster kan hij sinds deze maand online geraadpleegd worden. Vele  iconen dateren van vóór de achtste en negende eeuw. Maar toen volgde de iconenstrijd en werden ontelbare kostbare iconen vernietigd. De iconen zijn voor publicatie niet anders bewerkt dan dat de afbeeldingen gedraaid of bijgesneden zijn. Ze zijn beschikbaar als download for onderwijs en studie.

Bekijk hier de iconencollectie van het Sint-Catharinaklooster.

Op de website van het St. Catherinaklooster, dat officieel bekend is als het Grieks Orthodox Klooster van de door God betreden Berg Sinaï, staat dat het klooster gelegen is op exact die plaats waar God aan Mozes verscheen in de brandende braamstruik.
Dit klooster, waarvan de geschiedenis meer dan zeventien eeuwen terug gaat, is het oudste doorlopend bewoonde Christelijk klooster ter wereld.

Bron: Aleteia en website KRO-NCRV

 

Vier keer per jaar een nieuwe, rijk gevulde Klooster! om even mee op adem te komen.
Nu voor maar € 45!